Német kárpótlás az algériai származású zsidóknak

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A német kormány kárpótlásban részesíti a nácik uralma idején üldözött algériai zsidókat is – jelentette az izraeli média hétfőn.

Erwin Rommel tábornok Afrikában a II. világháború idején (Német Szövetségi Archívum)

Azok az algériai zsidók fognak egyszeri, háromezer-kétszáz dolláros (mintegy két és fél millió forintos) jóvátételt kapni, akik 1940 júliusa és 1942 novembere között, a német megszállás idején az észak-afrikai országban éltek.

A becslések szerint jelenleg huszonötezren élnek Algériából elszármazott zsidók szerte a világban, közülük háromezer-kilencszázan Izraelben, mintegy húszezren pedig Franciaországban.

A negyvenes évek elején a francia kollaboráns Vichy-kormány irányította Algériát, amely megfosztotta francia állampolgárságától az akkor ott élő mintegy százhúszezer zsidót. Emellett az anyaországinál szigorúbb antiszemita törvénykezést vezettek be ellenük, a Jad Vasem holokausztintézet honlapja szerint elvették tőlük a vagyonukat, “árjásították” ingatlanaikat, korlátozták iskoláztatásukat, és egy koncentrációs tábort is létrehoztak az algériai zsidó katonáknak.

Tavaly augusztusban kezdődtek a tárgyalások holokauszttúlélőként való elismerésükről a zsidó érdekvédelmi Claims Conference nevű szervezet és a német kormány között, s a sikeres egyezkedés nyomán az érintettek már bejelenthetik kárpótlási igényüket a szervezet párizsi irodájában, illetve Izraelből levélben.

[popup][/popup]