“Német érdemkereszt a vitatott miniszternek” – a Der Spiegel Balog Zoltán kitüntetéséről

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

A Spiegel Online német hírportál a német államfő által Balog Zoltánnak adományozott magas rangú kitüntetéssel kapcsolatban közölt cikket az emberi erőforrások miniszteréről.

A Magyarország: Német érdemkereszt a vitatott miniszternek című írás szerzője, Keno Verseck kiemelte,  Joachim Gauck német szövetségi elnök mindenekelőtt Balog Zoltánnak a német-magyar kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett tevékenységét ismerte el a kitüntetéssel, amely azonban a kisebbségek, elsősorban pedig a romák helyzetének javításáért végzett munka elismerése is.

Ugyanakkor Balog Zoltánt éppen e tevékenységével kapcsolatban érte heves bírálat a napokban emberijog-védők és roma aktivisták részéről, akik azzal vádolják a minisztert, hogy újra legalizálni akarja a romák szegregációját az iskolarendszerben – tette hozzá a szerző.

Balog a “liberális kirakatfigura” a kormányban, elkötelezett a zsidó-keresztény párbeszéd iránt, és azon kevesek egyike, akik mindig elítélik a szélsőjobboldaliságot. Minisztériuma felelős viszont a nemzeti alaptantervért is, amely a két világháború közötti időszak “antiszemita íróit” kritika nélkül ajánlja olvasásra a tanulóknak – írta Keno Verseck.

[popup][/popup]