Német elhárítás: Irán tömegpusztító fegyverek gyártására készül

Írta: Lengyel Miklós/globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Irán, Észak-Korea és Pakisztán német gyárakban olyan fejlett technológiájú berendezéseket vásárol, melyeket tömegpusztító fegyverek gyártására lehet felhasználni. A német elhárítás lefülelt egy ilyen megrendelést, mely névleg Malajziába irányult, de valójában a megrendelő Irán volt.

Iráni rakéták – a háttérben Khamenei ajatollah, vallási vezető portréja

Németország is aláírója annak az atomalkunak, melyben Irán vállalta, hogy lemond a tömegpusztító fegyverek kifejlesztéséről cserébe azért, hogy megszűnjenek az őt fojtogató gazdasági szankciók.

Trump elnök kilépett az atomalkuból és szankciókat vezet be Iránnal szemben. A másik öt aláíró nagyhatalom tartja magát az atomalkuhoz. Irán közölte velük: július 7-ig ad határidőt. Utána megkezdi a tiltott fegyverek gyártását. Trump időközben újra megerősítette: az USA mindenképp meg kívánja akadályozni azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Irán a maga részéről Izraelnek még a létjogosultságát sem ismeri el.

Trump elnök hadihajókat küldött a Perzsa-öbölbe, hogy nyomást gyakoroljon Iránra. Bár mindkét fél azt hangsúlyozza: nem akar háborút, növekszik a feszültség a térségben. Irán számíthat Oroszország és Törökország, valamint Kína támogatására. Az USA mögött Izrael és Szaúd-Arábia áll. Az Európai Unió, melynek három tagállama (Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) aláírta az iráni atomalkut, szeretné megőrizni a békét, de nincs megfelelő katonai ereje ahhoz, hogy komoly hatást gyakoroljon az események menetére a Közel-Keleten.

globoport.hu

 

Címkék:Irán, tömegpusztító fegyverek

[popup][/popup]