Német bíróság: Maradhat az antiszemita dombormű

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy német fellebbviteli bíróság kedden elutasította egy zsidó férfi keresetét, amelyben a wittenbergi városi templom 700 éves antiszemita domborművének eltávolítását követelte.

Lapunk korábban már írt arról a perről, amelyet a berlini  Michael Dülmann indított tavaly májusban, bírósághoz fordulva kérve a 700 éves “zsidó disznó” szobor eltávolítását, amelyet nemrég restauráltak és ezért most különösen jól látható.

A Zsidó disznó (Judensau) dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 hasonló szobornak. A templom falán lévő dombormű egy disznót ábrázol, amelynek farkát felemeli egy rabbi, és a koca emlőin zsidók szopnak. 1570-ben a reformáció meghirdetése után egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes feliratot is mellékeltek hozzá.

1988-ban a dombormű alatt egy emléktáblát állítottak fel a náci holokauszt idején üldözött zsidóknak és a meggyilkolt hatmillió embernek, és német, valamint angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek a domborműről.

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor “a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése” és mind a mai napig borzasztó hatással van”. A dessaui bíróság májusban elutasította keresetét, de Düllmann a naumburgi tartományi bíróságra vitte, amely kedden úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel az a “jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű” és nem sérti a felperes jogait.

A szobor “jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal” szól az emberekhez” – utalt döntésében a bíróság az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

Düllmann közölte: azt tervezi, a német szövetségi bíróság elé viszi az ügyet. (MTI)

[popup][/popup]