Német bíróság: a zsinagógagyújtogatás az Izrael-kritika része

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

2014 júliusában palesztin támadók molotov-koktélokat dobtak a németországi Wuppertal zsinagógájára. A támadókat elfogták, és a városi bíróság elé állították. 2015-ben a bírák úgy döntöttek, hogy az elkövetők mindössze Izrael gázai hadművelete ellen tiltakoztak a gyújtogatással, és nem volt mögötte antiszemita indíték.

A wuppertali zsinagóga

A tettesek, Mohamad E., Ismail A., és Mohamad A. csupán felfüggesztett büntetést kaptak. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak alkoholos befolyásoltság alatt álltak és a támadásban nem történt személyi sérülés. A zsinagógában okozott anyagi kár 850 dollárt tett ki.

A múlt héten a tartományi bíróság helyben hagyta az eredeti ítéletet.

A merénylet előtt néhány nappal ismeretlenek “Szabad Palesztinát” feliratokat festettek az épület falára.

Wuppertal zsidó közössége 2000 főt számlál. Modern zsinagógájukat golyóálló üveg és rendőrök védik. Az eredeti zsinagógát 1938-ban gyújtották fel a Kristályéjszakát követő pogrom során. A városban – mint mindenütt Németországban – az orosz zsidók bevándorlásával újult meg a közösség.

Az elkövetők a bíróságon

Volker Beck, a Zöldpárt képviselője felháborodásának adott hangot az ítélet kapcsán. “A zsinagóga elleni támadást az antiszemitizmus motiválta. Mi közük van a németországi zsidóknak a közel-keleti konfliktushoz? Pontosan annyi, mint a németországi keresztényeknek, ateistáknak vagy muszlimoknak. Semmi. A bíróság tudatlansága az antiszemitizmussal kapcsolatban riasztó lehet a Németországban élő zsidók számára.”

Leonid Goldberg, a városi zsidó kulturális egyesület elnöke is hasonló véleményen van. “Itt tiszta antiszemitizmusról van szó. Nem tudom elfogadni, hogy csak a gázai konfliktusra akarták felhívni a figyelmet. Akkoriban minden figyelem Gázára irányult. Állandóan Izrael-ellenes tüntetések zajlottak. És nem csak Izrael ellen tüntettek, hanem a zsidók ellen is. Csak idő kérdése volt, hogy mikor történik valamilyen atrocitás a zsidó közösség ellen. A levegőben volt, hogy történik valami.” – emlékezett vissza Goldberg.

A közösség tagjai aggódnak saját biztonságuk miatt is. “Manapság már senki sem mer kipában sétálni az utcán.”

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:gyújtóbomba, palesztin, Wuppertal, zsinagóga

[popup][/popup]