Nemcsak szobrokat döntenek, szobrokat állítanak is, például Leninét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Így tettek például a németországi Gelsenkirchenben.

Fotó: Caroline Seidel /dpa Picture-Alliance via AFP

Egy 1957-ben Csehszlovákiában öntött szobrot állítottak fel itt újra. Az emlékműállítást a Németországi Marxista Leninista Párt kezdeményezte, az avatóünnepségen a megjelentek vörös zászlókat lengettek – írja a 444.hu.

“Elmúltak azok az idők, hogy rasszistáknak, antiszemitáknak, fasisztáknak és a múlt hasonló kísérteteinek állítsunk emlékműveket” – mondta Gabi Fechtner, a kommunista párt elnöke, hozzátéve, hogy “Lenin világtörténelmi jelentőségű, kormeghaladó gondolkodó volt, a szabadság és demokrácia korai harcosa.”

“Lenin egyet jelent az erőszakkal, az elnyomással, a terrorizmussal és a rettenetes emberi szenvedéssel” – állt a helyi önkormányzat mainstream pártjai által közösen megszavazott határozatban a saját országa polgári lakossága ellen irtóhadjáratokat szervező, koncentrációs táborokat alapító kommunista diktátorról.

“Az önkormányzat nem fog tolerálni ilyen antidemokratikus szimbólumot” – állt a szövegben, csakhogy a pártok sikertelenül próbálták megfúrni a szoborállítást a tartományi Legfelsőbb Bíróság előtt.

Teljes cikk

[popup][/popup]