Nem volt elég magyar a Zsidó Napok a kolozsvári magyar eseményajánló Facebook-oldalnak

Írta: maszol.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

gido-attila

Gidó Attila történész előadást tart a kolozsvári neológ zsinagógában

Nem engedélyezte a Kolozsvári Magyar Események Facebook-csoport adminisztrátora az október 13-16. között megrendezett Kolozsvári Zsidó Napok egyik programjának a publikálását, arra hivatkozva, hogy a csoport a magyar eseményekkel kapcsolatos információknak a megosztására szolgál.

A Kolozsvári Zsidó Napokat 2015-ben szervezte meg először a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a kolozsvári Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidóhitközségek Szövetsége, idén került sor a második kiadásra. A programban többek között erdélyi, máramarosi zsidó dallamok, magyar és kelet-európai klezmer népzenei feldolgozások szerepeltek, Gidó Attila történésszel az erdélyi és a kolozsvári zsidók történetéről lehetett beszélgetni, a Szent Mihály templom melletti Márton Áron szobornál pedig a katolikus főpapról is megemlékeztek, aki 1999-ben megkapta a Világ Igaza izraeli kitüntetést, amiért szót emelt a zsidók deportálása ellen.

A több mint háromezer tagot számláló csoport egyik tagja akarta posztolni a Kolozsvári Zsidó Napok egyik programját, az adminisztrátor azonban nemcsak, hogy nem engedélyezte, hogy megjelenjen az esemény a csoport hírfolyamában, hanem a csoportból való kilépésre szólított fel mindenkit, akinek nem tetszik, hogy nem nem olvashatja a zsidó napokkal kapcsolatos bejegyzéseket: „A csoport neve Magyar Események Kolozsváron. Tehát eddig sem s ezután sem fogok a zsidó napokkal kapcsolatosan jóváhagyni semmilyen bejegyzést. Megértéseteket köszönöm, kinek nem tetszik lehet tovább állni” – írta a csoport nevében az adminisztrátor.

A poszt egy ideig kiemelt bejegyzésként szerepelt az oldalon, mostanra azonban eltávolították.

Habár a csoport adminisztrátora azt írta, hogy eddig sem engedélyezte a zsidó napokkal kapcsolatos események megosztását, a tavalyi négy napos kulturális fesztivál beharangozóját és a nagyváradi zsidó közösségről írott könyvbemutatóra való meghívást is megtaláljuk a régi események között.

A Magyar Események Kolozsváron csoport egyik adminisztrátora Pataki Zoltán, akinek a személyes oldalán több szélsőséges portál megosztásai szerepelnek.

Az eredeti cikk itt olvasható.

[popup][/popup]