“Nem vagytok egyedül” – Obama beszéde Jeruzsálemben

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

obama speech

A Jeruzsálemi Kongresszusi Központban tartott beszédet Barack Obama amerikai elnök, aki hangsúlyozta az Egyesült Államok és Izrael közötti szoros kapcsolatot, és méltatta a zsidó állam sikertörténetét, utalva az izraeli demokráciára és sajtószabadságra. Az amerikai elnök szerint jelenleg a biztonság, béke és prosperitás a legfontosabb jelszavak, a Hezbollah szerinte terrorszervezet, Iránra pedig nyomást fognak gyakorolni, hogy ne juthasson atomfegyverhez.

Izrael történelme, története mindenkit érint – ezzel kezdte beszédét Barack Obama amerikai elnök izraeli látogatása második napján a Jeruzsálemi Kongresszusi Központban csütörtök délután. A judaizmus, a kereszténység, az iszlám eredete ugyanis Ábrahámig és Jeruzsálemig nyúlik vissza, így az egész világ számára van mondanivalója – hangsúlyozta. Az elnök szerint Izrael évszázados szolgaság, küzdelmek árán jutott el a mai helyzetéhez, története pedig a világ különböző részein élő emberek számára a reménység üzenetét hordozza magában. A jobb életet a nemzedékek egymás után építkezve érték és érhetik el. Az Ígéret Földjén meg kell őrizni és meg kell erősíteni a szabadság ígéretét – emelte ki Obama.

Palestinian activists organise banners depicting U.S. President Obama at a protest camp in an area which connects the two parts of the Israeli-occupied West Bank outside Arab suburbs of East Jerusalem

Majd azzal folytatta, hogy „Izrael azon a nagyszerű gondolaton alapul, hogy a népnek joga van saját otthonához.” Az elmúlt 65 év sikereit és elért eredményeit folytatni kell az amerikai elnök szerint, hiszen Izrael sikeres nemzetté vált, ahol eleven demokrácia és szabad sajtó létezik. Felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy Izrael befogadta a diaszpórából érkező menekülteket, bevándorlókat, és saját népének és hadseregének emellett komoly próbákat kellett kiállnia. A folyamatos fenyegetés és veszély ellenére sok nemzedék álmát sikerült megvalósítaniuk – mondta.

Elvek, törvények és értékek is összekötik Izrael és Amerikát

Obama azt is megjegyezte, hogy a múlt minden lépését végigkísérte az Egyesült Államokkal kialakított szoros kapcsolat is, amely kapcsolat alig 11 perccel Izrael függetlenségének kikiáltása után indult, mert Amerika ismerte el ezt a függetlenséget legelőször. A két ország barátságának alapja pedig túlnyúlik a közös érdekeken, politikai pártokon és vezetőkön, mert elvek, törvények és értékek is összekötik őket – tette hozzá Barack Obama.

„Úgy állok itt, hogy tudom, nehéz idők vannak, nehéz kérdésekkel nézünk szembe országainkban” – folytatta, felidézve a közelmúlt háborúit, a recessziót. Ezért szerinte szükség van a fiatalok energiájára és ambíciójukra ahhoz, hogy reménnyel lehessen a jövőbe tekinteni.

Beszédébe a nézőtérről valaki bekiabált. „Amit most tapasztalunk, ez is része az eleven párbeszédnek, demokráciának. Azt kell mondanom, otthon érzem magam. Nem is érezném jól magam, ha nem lenne legalább egy bekiabáló” – reagálta le Obama a helyzetet, a teremben pedig vastaps üdvözölte az amerikai elnök válaszát.

Végül az elnök rátért három kulcskérdésre: biztonság, béke, prosperitás.

Biztonság: nem vagytok egyedül

Az első hangsúlyos tényező, amelyre Obama kitért beszédében, az a biztonság. Meglátása szerint „az Egyesült Államok és az Izrael közti biztonsági kapcsolatok soha nem voltak olyan erősek, mint most”, ezt pedig a közös hadgyakorlatok és katonai vezetők személyes találkozói támasztják alá.

Ám „Izrael biztonsága személyes kérdés is számomra” – jegyezte meg felidézve mai látogatását. Útja során ugyanis találkozott néhány gyermekkel, akik hasonló korúak, mint lányai, ám minden este félelemmel kell lefeküdniük – mesélte el a közönségnek. „Ennek a fenyegetésnek az elhárítására jött létre a Vaskupola” – mondta, hiszen „Izraelnek nem szabad elfogadnia, hogy rakétafenyegetések érik, és joga van elvárnia a Hamasztól, hogy elismerje Izraelt” – tette hozzá.

U.S. President Barack Obama signs the guest book at the residence of Israel's President Shimon Peres in Israel

Obama: a Hezbollah terrorszervezet

Obama megjegyezte azt is, hogy „minden országnak ki kell jelentenie a Hezbollahról, hogy terrorszervezet, szövetségese pedig, az Asszad-rezsim tömegpusztító fegyvereket halmoz fel.” Kijelentette, hogy nem fogják eltűrni az ilyen fegyverek raktárokból való elővételt sem. „Szíriának is megvan a lehetősége, hogy szabad legyen, ehhez Asszadnak mennie kell” – vonta le a következtetést beszédében.

Obama elmondta azt is, hogy növelni fogják az iráni kormányon lévő nyomást, „nem engedjük, hogy veszélyeztessen más nemzeteket.” Teheránnak nem fogjuk megengedni, hogy atomfegyverhez jusson – szögezte le.

Biztonság diplomáciával

A biztonság elérésének módját diplomáciai úton látja megvalósíthatónak az amerikai elnök. „Hiszek abban, hogy van lehetőség ennek a kérdésnek diplomáciával, tárgyalással való elérésére” – hangsúlyozta. Szerinte „a háború olyan veszélyeket jelent, hogy mindent meg kell tenni a békés megoldásért.” Bár sürgető a kérdés, ám úgy véli, van még idő a diplomáciai megoldásra.

A tárgyalásos módszert azért is rendkívül lényeges, mert „a fiatal izraeliek számára a biztonság kiemelten fontos”, hiszen szüleiknek háborúkon kellett keresztül menniük, folyamatos volt a létbizonytalanság – mondta.

Bár sokan elutasítják Izrael létezéshez való jogát, ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta. „Ameddig az Egyesült Államok létezik, mellettetek fogunk állni, nem vagytok egyedül” – szólt a fiatalokhoz.

Obama: Izrael baráti kezet nyújtott a palesztinok felé

„Izrael kockázatokat vállalt a béke érdekében” – folytatta beszédét Obama második kulcskérdésére térve, felidézve, hogy az izraeliek visszavonultak a Gázai-övezetből, ígéreteket tettek a palesztinok felé, baráti kezet nyújtottak ki, melyet mások sokszor visszautasítottak.

„Ma Izrael keresztúton áll” – hangsúlyozta, mert szerinte most kell eldönteni, hogy helyet adnak-e a kétségeknek és frusztrációnak, vagy a béke érdekében őszinték és nyitottak lesznek a jövőben.

Bár saját bevallása szerint számára az lenne a legkönnyebb, ha félretenné Izrael kérdését, ám „barátként fontosnak tartom, hogy beszéljek veletek” – mondta. Obama ugyanakkor azt is kiemelte, „a béke az egyetlen út a valódi biztonság felé.” Szerinte van arra lehetőség, hogy Izrael a jövőben eleven demokráciaként, zsidó államként békében éljen a palesztin állam mellett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]