Nem tűrte a bujdosó kuruc.infós borát az amerikai borászat

Írta: Dési János, Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kuruc.info internetes oldal mögött álló Varga Béla eltűnt az őt kereső amerikai hatóságok szeme elől. Bár a nyomravezetőnek komoly díjat tűztek ki, pontos információk nincsenek arról, hol bujkál. Többen sejteni vélik, hogy Kanadába menekült az Egyesült Államokban őt és feleségét fenyegető eljárás elől. Bár Kanada ki is adhatná, ha megtalálnák, de az ügy „csekély” súlyára való tekintettel ez egyáltalán nem biztos. Persze ha Varga úgy érzi, a nyomában vannak, Kanadából is továbbáll. És hova mehetne? Vajon a magyar állampolgárságát megtartó Varga viszonylag gyakori nevével el tudna tűnni Magyarországon?

VargaBela (3)

A két körözött: Varga Béla és felesége, Pesti Judit (forrás: kanadaihirlap.com)

A magyar szélsőjobb egyik leghatásosabb fóruma a Kuruc.info, amely szélsőséges, rasszista, sokszor alpári hangnemével kitűnik a Jobbik körüli sajtóból is, és amely az egyik leghatásosabb médiaeszköze a pártnak. A közvetlen kapcsolatot a Jobbik és a Kuruc.info között tagadni szokták. De elég csak kinyitni ezt az oldalt, azt látjuk, hogy tele van jobbikos hirdetésekkel, bannerekkel. Vizsgálatunk napján éppen egy városligeti jobbikos rendezvényre hívott a felső banner – ugyanaz, amelyik a Jobbik.hu honlapján is megtalálható volt –, a baloldalin pedig Vona Gábor közölte, hogy hív a haza, ezért lépjünk be a Jobbikba. Van itt még egy hirdetés, amelyik Vona kötetét kínálja megvételre, s a Jobbik házi lapjának, a Barikádnak a reklámja is feltűnik.

A témák kiválasztása, ezek feldolgozása sem hagy kétséget abban a tekintetben, hogy kiket sejtsünk a portál mögött. Vona Gábor saját propagandakötetében (Fekete bárány, fehér holló), amelyben legfontosabb beszédeit, nyilatkozatait gyűjtötte össze, szintén közöl olyan baráti interjúkat, amelyek a Kuruc.infón jelentek meg először. Az is felettébb érdekes, hogy a Jobbik parlamenti frakciója 9,5 millió forintot fizetett Ilkei Csaba volt MDF-es képviselőnek „Titkos nemzetközi szervezetek a nagytőke globális rendszerében” című művéért, melynek szövege még a szerződésben vállalt teljesítési határidő előtt felkerült a Kuruc.infóra.

Annak ellenére, hogy a Kuruc.info hivatalosan nem hozza nyilvánosságra szerkesztőinek nevét, s hogy egy amerikai szerverről üzemeltetik, ahol a doménnév lefoglalója szintén anonim marad, viszonylag sokat tudunk a működtetőiről, s ezek az információink sem mondanak ellent annak, hogy ez a honlap a Jobbik érdekkörébe tartozik. A Kuruc.info ún. impresszuma is felettébb „vicces” olvasmány. Főszerkesztő-helyettes: Arbeitmachtfrei János, P. Rónay Pál, vallási-etnikai tanácsadó: Adolf H. Schicklgruber, pr manager: Jaross Andor, logisztika, szállítmányozás: Endre László és így tovább. Talán fiatalabb olvasóink kedvéért sem kell ezt különösebben magyarázni: az auschwitzi haláltábor bejárata fölött volt olvasható a cinikus Arbeit macht frei – A munka szabaddá tesz – felirat.

Schicklgruber Hitler felmenőinek neve volt, sokak tudomása szerint eredetileg Hitler is ezt a nevet viselte; Prónay Pál a magyar fehérterror egyik jellegzetes figurája, Jaross Andor a Szálasi-kormány belügyminisztere, míg Endre László belügyi államtitkár a zsidók ’44-es deportálásának egyik legfőbb irányítója. A cikkek jó része is éppen ennyire humoros és eredeti – messzemenően kiszolgálják a kemény magot, az élesebb hangra vágyókat, akik nem örülnek annak, ha a Jobbik viszonylag békésebb húrokat penget. Nekik ott a kuruc – mely fasiszta eszméket és tömeggyilkosokat dicsőít, és a romák, zsidók, színes bőrűek, homoszexuálisok alacsonyabbrendűségét hirdeti.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]