Nem nyomoznak tovább a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda – közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn.


Dohany utcai zsinagogaA nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda március 27-én szüntette meg – tudatta az ORFK. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) akkori ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid tavaly november 8-án tudatta közleményben, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Az akkori tájékoztatás szerint a fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

Korábban a Heti Válasz arról írt, hogy Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

A hetilap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff Dávid október elején juttatott el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben az ügyvezető igazgató kifejtette: az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz “valahol valaki sikkaszt” – írta a Heti Válasz. A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy – bár a rendőrség egyelőre nem erősítette meg a lapnak -, úgy tudják, megszüntették a nyomozást a zsinagóga beléptetőrendszere ügyében.

[popup][/popup]