Nem mehetnek Izraelbe a thai béranyáktól született babák

Írta: Shiri Zsuzsa /MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Adminisztratív akadályok miatt Thaiföldön rostokol húsz helyi béranyától született izraeli kisbaba, mert a délkelet-ázsiai ország törvényei szerint thaiföldinek számítanak, és nincs izraeli útlevelük – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Crying_newborn

A kép illusztráció

A viszontagságok miatt a két ország hatóságai egymásra mutogatnak: Izrael szerint a thaiföldi törvények akadályozzák hazahozásukat, a thaiföldi hatóságok azt állítják, hogy Izrael nem állított ki számukra útlevelet.

A délkelet-ázsiai országban engedélyezik a béranyaságot, de nincsenek vonatkozó törvények, és minden helyi anyától származó gyermek automatikusan állampolgárságot kap. Az izraeli törvények alapján állampolgárságuk elnyeréséhez előbb apasági teszttel kell bizonyítani, hogy szülőjük izraeli.

Jeruzsálemben a belügyminisztérium azt állítja, hogy az eljárások az új thaiföldi szabályozások miatt akadtak meg, amelyek azt követelik, hogy a béranyák előbb hivatalosan lemondjanak szülői jogaikról.

A gyermekek szülei olyan izraeli homoszexuális párok, akik külföldön vásárolt petesejtekből thaiföldi béranyák segítségével “hozták világra” gyermekeiket. Húsz kisbaba már megszületett, a negyvenöt világra jöttét a közeljövőben várják.

A Walla nevű hírportál szerint 2007 és 2012 között 313 izraeli kisbaba született béranya segítségével külföldön. Az izraeli meleg párok viszonylagos olcsósága miatt elsősorban indiai és thaiföldi béranyák segítségét veszik igénybe gyermekek vállalásához, miután a helyi törvények nem teszik lehetővé kisbabák pénzért történő kihordását, noha az egészségügyi miniszter a jövőben változtatni akar, lehetővé téve a béranyaságot.

A Thaiföldön rekedtek családtagjai egyhetes tiltakozó kampányt szerveztek elsősorban Gideon Szaár belügyminiszter ellen, mert szerintük ő a hibás abban, hogy hónapokig nem történt előrelépés izraeli útlevelük kiadásában. Egy „Segíts hazahozni a babákat” nevű polgárjogi csoport az interneten gyűjt támogatókat, oldalukat már több mint tizenhatezren lájkolták egy hét alatt. Emellett tüntetést is szerveznek a belügyminiszter háza elé.

Szaár kijelentette, hogy együtt érez velük és támogatja a külföldön rekedt szülőket, és hivatala azonnal kiállítja a kisbabák izraeli útlevelét, amint a külügyminisztériumnak sikerül megállapodni a thaiföldi hatóságokkal. Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi akadályozza az egyezmény megszületését.

 

Címkék:Izrael

[popup][/popup]