“Nem lehet hagyni, hogy banditák veszélyeztessék a nemzetközi hajózást”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A brit védelmi miniszter szerint nem lehet hagyni, hogy banditák veszélyeztessék a nemzetközi hajózást.

Grant Shapps

Grant Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent nyilatkozatában a jemeni húszi lázadók ellen előző nap végrehajtott brit-amerikai katonai akció indokairól szólva kijelentette: csak idő kérdése volt, hogy a húszik támadásaiban mikor halnak meg olyan ártatlan emberek, akiknek semmi közük az izraeli-gázai konfliktushoz.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó, vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradó éjjel a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombat hajnalban újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen.

A brit védelmi miniszter a szombati Telegraph-interjúban kijelentette: a húszik vörös-tengeri támadásai ötvennél több ország hajóforgalmát érintik, és e támadások most már valójában semmiféle kapcsolatban nem állnak az izraeli-gázai konfliktussal.

Grant Shapps szerint Irán elkerülhetetlen feladata, hogy megüzenje a húsziknak: túlságosan messzire mentek a vörös-tengeri támadásaikkal.

Shapps kijelentette: a teheráni rezsimnek tűzszünetre kell rászorítania a húszi lázadókat, és az összes többi olyan csoportot, amelyek Irán nevében tevékenykednek – ezek között van például a libanoni Hezbollah is -, mivel “a világ most már türelme végén jár”.

Hozzátette: nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a nemzetközi tengeri útvonalak túl veszélyesekké válnak a hajóforgalom számára.

A brit védelmi miniszter megerősítette azt a brit kormányzati álláspontot, amely szerint a húszik elleni támadás önvédelmi célokat is szolgált, mivel a jemeni lázadók brit hajókat is célba vettek, köztük a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolóját, amely a térségben járőrözik.

Shapps hangot adott annak a reményének, hogy nem lesz szükség további brit katonai fellépésre a húszik ellen, de hozzátette: megfigyelés alatt kell tartani a helyzetet, mivel “realisták vagyunk és tudjuk, hogy meglehetősen észszerűtlenül gondolkodó emberekkel van dolgunk”. (MTI, Kertész Róbert)

[popup][/popup]