“Nem engedhetjük, hogy a politika ismét arra a gyalázatos útra lépjen”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“…ami elvezetett a múltbéli alávaló tettekhez” – írja az MSZP, a Holokauszt emléknapra kiadott közleményében.

Kőszegi zsidók deportálása (Képünk illusztráció)

„A gyűlöletet megalapozó zsidótörvények elfogadása után 1944. április 16-án kezdődött meg Magyarországon a zsidóság gettókba zárása. 76 évvel ezelőtt, ezen a napon vett minden korábbinál nagyobb lendületet a magyarországi zsidóüldözés. A mai napon emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. Mindazokról, akiket a magyar állam akkori vezetői elárultak azzal, hogy kiszolgáltatták őket a gyűlölet politikájának és közreműködtek a kifosztásukban, szervezett összegyűjtésükben és deportálásukban, végső soron a meggyilkolásukban.

A mai nap a fájdalmas emlékezésé, de egyben a felelős emlékeztetésé is. Az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett ugyanis emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre, arra, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát. Nem engedhetjük, hogy a politika ismét arra a gyalázatos útra lépjen, ami elvezetett a múltbéli alávaló tettekhez.

Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket valamennyi áldozatul esett honfitársunk emléke és a túlélők fájdalma előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.” (MTI-OS)

Címkék:Holokauszt emléknap

[popup][/popup]