Nem akart tüntetőket veretni, inkább lemondott Tel-Aviv rendőrparancsnoka

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ami Eshed, Tel-Aviv rendőrparancsnoka szerdán lemondott és kilépett a testületből.

Tüntetők Tel-Avivban a rendőrfőnök lemondása után

Döntését azzal indokolta – írja a 444.hu a Reuters beszámolója nyomán -, hogy a Benjamin Netanjahu vezette kormány tagjai keményebb fellépést szorgalmaztak az elmúlt időszakban a városban rendezett kormányellenes tüntetésekkel szemben.

Eshed azt mondta, „miniszteri szintről” érkeztek ezek a jelzések felé, és szerinte túlzó, jogszabályellenes, a szakmai döntéshozatalba súlyosan beavatkozó kérések érkeztek felé. Lemondása után tömegek vonultak végig Tel-Aviv utcáin.

Eshed nem nevezte meg Itamar Ben-Gvirt, Netanjahu nemzetbiztonsági miniszterét, ám a szélsőjobboldali politikus volt az, aki a nyilvánosságban is keményebb fellépést várt el a hatóságoktól az utakat és autópályákat lezáró tüntetőkkel szemben.

Az elmúlt hetekben azért vonultak utcára az izraeli ellenzékiek, hogy tiltakozzanak az igazságszolgáltatás rendszerének átalakítása ellen.

Ben-Gvir most is megszólalt, szerinte Eshed döntésének a hátterében a politika áll, „egy egyenruhás tiszt engedett a baloldal vezető politikusainak” – mondta.

[popup][/popup]