Nehezen indult, de végül lebuktatták a kuruc.info osztrák testvérlapját

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ahogy korábban beszámoltunk róla, több év börtönbüntetésre ítélt a bécsi esküdtbíróság egy szélsőséges eszméket valló honlap üzemeltetése miatt három férfit. Kilenc évet kapott az osztrák szélsőjobboldali körök egyik ismert alakja, az 53 éves Gottfried Küssel, a 2009-ben indult alpen-donau nevű internetes oldal ötletadója és bejegyzője. A honlap adminisztrátora, Felix Binder hét, a portál rendszergazdája, a 39 éves Wilhelm Anderle négy és fél év börtönt kapott. Mindhármukat a holokauszttagadást és a náci eszmék terjesztését tiltó osztrák törvény megsértése miatt marasztalták el. Az ítélet nem jogerős, mivel a védők fellebbezést nyújtottak be.

Gottfried Kuessel, a náci honlap gazdája.

Gottfried Kuessel, a náci honlap gazdája.

Nehezen indult 

Az osztrák hatóságok 2009 áprilisa óta sikertelenül próbáltak fellépni az antiszemita és szélsőséges nézeteket valló portál, az alpen-doanu.info és fóruma, az alinfodo.com ellen. Ennek oka, hogy egy egyesült államokbeli szerverről működtek, a helyi alkotmány pedig védi a szólásszabadságot, így nem számítottak büntetendőnek a közétett tartalmak.

2010 júliusában már kapcsolatba hozták Küssel nevével az oldalt. A férfi egyébként 1958-ban született Bécsben, és szélsőséges, antiszemita nézeteiről vált ismertté, az 1990-es években pedig zsidó temetők sírköveinek megrongálásáért már letartóztatták egyszer. A nyomozók 2010 év végéig több lakást is átkutattak Ausztria-szerte, az eredményre azonban még várni kellett. Az államügyész többször fordult jogsegélyért is az amerikaiak felé, de a siker sokáig elmaradt.

De megegyeztek 

Végül 2011 márciusában úgy jutottak a gyanúsítottak nyomára, hogy az osztrák szervek jogi egyezséget kötöttek az amerikai hatóságokkal, illetve honlapnak helyet adó szerver működtetőjével, a Dreamhost nevű céggel. Ezzel megszerezték a szerver hozzáférési kódját, jelszavait, s így megfigyelték a honlap adatforgalmát, adatgyűjtést végeztek – számolt be róla a Der Standard. Ezzel a módszerrel tudták azonosítani, kik állnak a weboldal mögött.

A Der Standard szerint egyébként az alpen-donau.info működésekor még azt állította, hogy az osztrák belügyminisztériumtól pénzt is kaptak, hogy leállítsák a weboldalt, a másik fél azonban tagadta ezt.

És sikerült 

Az adatgyűjtés után 2011. április közepén egy házkutatás során elfogták a triót. A letartóztatáskor több adathordozót, dokumentumot, fegyvert és számítógépet foglaltak le a hatóságok. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy legalább öt – de akár több – ügyintéző és adminisztrátor is állhat a honlap mögött.

A nyomozás során kiderült az is, hogy 2008 novemberében Küssel a másik vádlottól, Anderle-től érdeklődött e-mailben arról, hogy lehetne-e ilyen oldalt amerikai szerverről működtetni. Tehát a gyanúsítottak és a honlap között több kapcsolatot is találtak.

Felmentés helyett börtön

Ausztriában tiltakozásokat szült a három gyanúsított előzetes letartóztatása, a hónap végén, 20-án pedig újraindult a lap, és az esküdtek felülvizsgálatát is elrendelték, végül 2013. január 10-én sikerült ítéletet hirdetni.

Küsselre 5:3 arányban, Anderle bűnösségére 6:2 arányban szavaztak az esküdtek. Összesen 20 és fél év börtönbüntetést szabtak ki a három vádlottra. „Felmentésre számítottam a csekély bizonyíték miatt. Egyetelen közvetett bizonyíték volt, több nem” – mondta Michael Dohr, Küssel védője az ORF2 csatornának.

Ezzel szemben nálunk 

A szintén amerikai szerverről 2006 óta működő kuruc.infóval szemben több esetben hiába kért segítséget a szükséges jogi lépésekhez a magyar állam az Egyesült Államoktól, nem kaptak adatokat a weblap működtetőiről.

Azonban ahogy az osztrák hatóságoknak is sikerült néhány céggel és magánszeméllyel összefüggésbe hozni az alpen-donau.info-t, úgy a kuruc.info-val kapcsolatban is történt már ezen a téren előrelépés.

A nehézséget – úgy tűnik – egyébként az jelenti, hogy gyakran váltanak szervert: a honlap szolgáltatói között szerepelt már többek közt a SoftLayer cég, a Layered Technologies – mindkettő kikapcsolta korábban már a weblapot –, továbbá a Servage GmbH, jelenleg pedig a San Francisco-ban található CloudFlare nevű cég szerepel a Whois Domain Tools adatbázisában. Ezek szerint a 2005. december 30-án bejegyzett, arizonai címekről működő kuruc.info szervere az elmúlt 5 évben négyszer, IP címe pedig 7 éven belül huszonhétszer változott.

Novák ott van, de nem úgy 

Korábban olyan hírek is szárnyara kaptak például a kurucwanted.blogspot.hu oldalon, hogy Novák Előd állhat a lap mögött, de ezt Novák mindig cáfolta. Azt ugyanakkor éppen a kuruc.infónak adott januári interjúban ismerte el, hogy rendszeres kapcsolatban áll a honlap szerkesztőivel, és az is előfordul, hogy a parlament ülésterméből küld videókat, képeket, melyek rövid időn belül meg is jelennek a portálon.

Novák a Hetek című lapnak a közelmúltban azt állította, a magyar hatóságok többször is meghallgatták a neonáci szennylap működtetőinek felderítésével kapcsolatban.
Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a magyar hatóságoknak van még tanulnivalójuk az osztrákoktól, hiszen az alpen-donau.info esetében sem állt több adat rendelkezésre, mint amennyi itthon a kuruc.infóról.

 

A teljes cikk itt olvasható

[popup][/popup]