Ne zsidózzon senki!

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“Ismét szégyent hoztak a magyar közbeszéd méltóságára. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha bármilyen helyzetben, vitában, érvként, szitokszóként vagy szarkasztikus köntösbe öltöztetve bármely kisebbséget becsmérelnek.”

Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerület, Ferencváros polgármestere

A Mazsihisz tette közzé álláspontját a minap kirobbant vita kapcsán.

Egy ismeretlen tettes által rögzített telefonbeszélgetésben, Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerület, Ferencváros polgármestere a következőket mondta:

“Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk, viszont a rohadt szemét zsidó befektető, az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?”

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyilatkozatában így fogalmazott:

“A megbélyegzés, a hétköznapi zsidózás minden formája elítélendő. Ismét jeleznünk kell, a zsidózás soha nem lehet nyelvbotlás, viccelődés, gúnyolódás része. A zsidózás vagy bármilyen közösség elleni előítélet hangoztatása közös nyelvünket és társadalmunkat mocskolja be. Számunkra teljesen mindegy, „jobb-” vagy „baloldali” közszereplő zsidózik-e, kormánypárti vagy ellenzéki, a zsidózás egyformán elfogadhatatlan. Ahogy az sem helyes, ha a politikai szereplők csak a riválisai zsidózására érzékenyek.

Az, amit Baranyi Krisztinától hallunk a nyilvánosságra került hangfelvételen, vállalhatatlan és elfogadhatatlan. Ebben a tónusban politikusként senki nem beszélhet, a megismert rövid felvétel magyarázatra szorul.

Boldog Hanukát, áldott adventi várakozást, szép ünnepeket kívánunk minden honfitársunknak! Nyugalomban, békében szeretnénk élni.”

Mint a 444.hu kérdésére a polgármester elmondta: “A mondat egy több órás online vita végén hangzott el, ahol néhány képviselő egy kisebb önkormányzati telek eladása ellen szólalt fel. Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban kicsit provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?”

Baranyi álláspontja szerint az egyik beszélgetőpartnerét provokálva azt kérdezte, hogy csak nem az-e az illető problémája az üzlettel, hogy nem tetszik neki a vevőjelölt vélelmezett származása. Vagyis Baranyi azt mondja, hogy az idézett mondatokkal éppen hogy ő vádolta – alig burkoltan – antiszemitizmussal az illetőt.

Az egész eset háttere ugyanis az, hogy az elvileg Baranyit támogató széles ellenzéki koalíció néhány tagja ellenzett egy olyan ingatlaneladást, amit a polgármester támogatott – foglalja össze a lap az ügyet.

Szövevényes háttér, helyi koalíciós feszültségek, elpattanó idegek. Értjük-értjük az indulatokat, de azért jobb lenne a zsidókat kihagyni mindenféle értelemben a pártpolitikai adok-kapokból.

Baranyi Krisztina a fent említett eset után néhány nappal hanuka-gyertyagyújtáson vett részt a Páva utcai zsinagógában, ahol Radvánszki Péter rabbi és Budai Miklós kántor társaságában köszöntötte az ünnepet.

Hanuka a fény ünnepe – 9Tv

Radvánszki Péter rabbi és Baranyi Krisztina polgármester meggyújtotta a Hanukai gyertyatartó 8. gyertyáját.Iratkozzon fel csatornánkra: http://bit.ly/felirat

[popup][/popup]