Ne menjenek Umánba a zarándoklatra – kérik az ukrán hatóságok a haszidokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ukrán hatóságok biztonsági kockázatra hívják fel a figyelmet és arra kérik a haszidokat, akik a zsidó újévkor Umánba szoktak látogatni, hogy inkább ne menjenek – írja a The Algemeiner.

Umánba tartó zarándokok egy korábbi alkalommal

Az ukrán Umán hatóságai felszólították a breszlevi haszid zsidó közösséget, hogy mondják le a zarándoklatot, amit hagyományosan a breszlevi Náchmán rabbi sírjánál tartanak minden évben ros hásánákor – szemlézte a hírt a zsido.com.

A folyamatban lévő orosz invázió okozta veszély és az ukrán hatóságok figyelmeztetése ellenére szeptember 15. és 17. között várhatóan több ezer haszid fog Umánba utazni, hogy ott ünnepelje a zsidó újévet.

Umán egykor virágzó zsidó közösség otthona volt, melyet a második világháború náci pusztítása tizedelt meg. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után több ortodox zsidó család költözött vissza a városba, akik újból felelevenítették a breszlevi haszid örökséget. Az Egyesült Ukrajnai Zsidó Közösség adatai szerint

2021-ben – néhány hónappal az orosz invázió előtt – több mint 30 ezer haszid töltötte ros hásánát a városban, míg tavaly, a harcok ellenére is 23 ezer ember látogatott el Umánba.

[popup][/popup]