Ne csókoljuk meg a mezüzét, használjunk saját kereplőt!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Mivel közeledik Purim ünnepe, s ebből az alkalomból számos rendezvény várható, a közösségünk tagjai számára szeretnénk néhány javaslatot tenni az izraeli főrabbi nyilatkozata alapján.”

púrimi parti (képünk illusztráció)

A Mazsihisz a koronavírus terjedésére tekintettel javaslatokat tett közzé, mellyel a zsidó ünnepi összejöveteleken is megóvhatjuk magunkat a fertőzéstől.

“Ha megoldható, kérjük, hogy ideiglenesen tekintsünk el a mezüzék megpuszilásától, zsinagógáinkban a tóra megcsókolását függesszük fel, rituális fürdőt, a mikvét csak egészséges emberek használják, a péntek esti (szombati) kalács szétosztása során pedig ne kézzel osszuk ki a mocit. A társas érintkezésben javasolt továbbá, hogy köszönéskor ne fogjunk kezet egymással, ne adjunk puszit a másiknak, amikor megérkezünk vagy elindulunk valahová, akkor mossunk kezet (lehetőség szerint kézfertőtlenítőt használjunk). Tüsszentéskor takarjuk el szájunkat, és utána fertőtlenítsük le magunkat, ám betegség esetén inkább maradjunk otthon.

Ami a purimi ünnepet illeti, javasoljuk, hogy az ünnepen ne vegyük fel mások jelmezét vagy maszkját, ne igyunk egymás poharából, mindenki saját sípot (dudát, trombitát, kereplőt) használjon, táncoláskor próbáljunk meg egymástól távolabb elhelyezkedni. “

Teljes cikk

Címkék:koronavírus, Purim

[popup][/popup]