Nagykoalíció helyett várhatóan jobbra bővül az izraeli kormány

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Noha hetek óta a kormányzó jobbközép Likud párt és az ellenzéki balközép Cionista Tábor színfalak mögötti tárgyalásairól tudósított a helyi média, váratlanul Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártjával kezdődtek hivatalos koalíciós tárgyalások – jelentette szerdán a helyi közszolgálati rádió.

5_b

Liberman szerdán egy sajtótájékoztató keretében felajánlotta, hogy pártja bizonyos feltételekkel kész csatlakozni egy kibővített kormánykoalícióhoz. A balközép pártszövetséget vezető Jichák Hercog ezután bejelentette, hogy Liberman belépése esetén nem kíván részt venni a kormányzásban, és mindaddig felhagy az erről folytatott tárgyalásokkal, amíg Benjámin Netanjahu kormányfő el nem dönti, hogy milyen partnerrel kíván koalícióra lépni.

A rádió beszámolója szerint már szerdán megkezdődtek az egyeztető tárgyalások a Likud és a Jiszráél Béténu között. Liberman csatlakozásáért várhatóan megkapja a védelmi és a bevándorlási ügyek tárcáját, valamint teljesítik az elsősorban a volt Szovjetunióból idős korban érkezettek számára fontos nyugdíj-rendezési követeléseket, és a kneszetben napirendre kerül a terroristák ellen a halálbüntetés bevezetéséről szóló törvény.

David Biton, a Likudnak a koalíciós pártok egyeztetéseiért felelős parlamenti képviselője a rádióban nyolcvan százalékos esélyt adott a Jiszráél Béténu belépésének. Liberman szerdai nyilvános ajánlkozása után a Likud képviselői azonnal sürgetni kezdték a kormányfőnél jobboldali “természetes szövetségesük” kabinetbe való bevonását, ugyanis sokan közülük eleve rossz szemmel nézték a közeledést a balközéphez.
Netanjahu kénytelen volt egy órán belül tárgyalásokat indítani a Jiszráél Béténuval, miközben elvesztette addigi lehetséges partnerét, akivel hosszas tárgyalásokon egy már csak aláírásra váró koalíciós egyezményt dolgozott ki.
A pártja számos vezetőjének szembenállása miatt mindeddig hezitáló Jichák Hercog azonnal bejelentette, hogy nem folytatja tovább a megbeszéléseket a nagykoalícióról. A Munkapárt vezetője kudarcáért várhatóan súlyos politikai árat fizet, ugyanis pártjának több hangadó képviselője már szerdán lemondásra szólította fel.

Liberman lépésével éket vert Hercog és Netanjahu közé, aki már csak sokkal gyengébb pozícióból tárgyalhat a Munkapárttal, amennyiben mégsem lennének sikeresek az egyezkedések Libermannal, és kénytelen lenne visszatérni a kabinet balközép felé való bővítéséhez.

Benjámin Netanjahu és Avigdor Liberman az előző kormányban, illetve az azt megelőző választási kampányban szövetségesként küzdött egymás oldalán, azonban személyes kapcsolatuk rendkívüli módon megromlott elsősorban a 2014 nyári gázai Erős Szikla hadművelet idején, amikor a Jiszráél Béténu vezetője sokkal keményebb fellépést sürgetett a Hamásszal szemben.

Azóta kígyót-békát kiabáltak egymásra, Liberman nyilvánosan “hazug, álságos csalónak” nevezte Netanjahut, és többek közt kijelentette, hogy “Izraelnek nincs is miniszterelnöke”. Szerdai sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva mindezeket a korábbi kijelentéseit “irrelevánsnak” nyilvánította.

Benjámin Netanjahu az utóbbi hónapokban egyre több vitába keveredett Móse Jaalon védelmi miniszterrel és volt vezérkari főnökkel, aki már négy éve vezette a védelmi tárcát.
Jaalon azért került összetűzésbe Netanjahuval, mert kiállt a hadsereg vezetése mellett, amikor katonai bíróság elé vitték a már ártalmatlanná tett késes merénylőt agyonlövő őrmester ügyét, és a védelmi miniszter nem vonta meg támogatását a vezérkari főnök helyettesétől sem, aki egy holokauszt napi megemlékezésen párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a holokausztot megelőző náci Németország között.

Benjámin Netanjahu negyedik kormánya jelenleg csak hatvanegy képviselői mandátumra számíthat a kneszet százhúsz parlamenti helyéből. A miniszterelnök a jövő hétfőn kezdődő nyári ülésszakon el szeretne fogadtatni egy hosszabb politikai nyugalmat biztosító kétéves költségvetést, amit pártjának egyik renitens képviselője nem kíván megszavazni. Ezért különösen fontossá vált a kormányfő számára a koalíció kibővítése, és Liberman pártjának hat mandátuma biztosíthatja számára a nagyobb kormányzati stabilitást.

 

Címkék:Avigdor Liberman, Benjamin Netanjáhu, Izrael, Jichák Hercog, Jiszráél Béténu, Likud, Munkapárt

[popup][/popup]