Nagykállóban is megünnepelték a hanukát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi gyújtotta meg a hanukia második gyertyáját Nagykállóban, a csodatevő Jichák Ejzik Taub (1751–1821), a kakasos rabbi és Ámos Imre világhírű festőművész szülővárosában.  A csodarabbi Jichák Ejzik Taub rabbi Nagykálló régi zsidó temetőjében álló ohelben pihen már több mint kétszáz éve.

Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Közössége vezetője megnyitó szavai után Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke méltatta a nagyszámú közösség előtt az ünnep jelentőségét, majd Frölich Róbert főrabbi beszélt az ünnep üzenetéről.

Az ünnep és a Kállói Hitközség újjászületését méltatta Fekete Károly Tiszántúl Református püspöke, majd Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere üdvözölte a hitközség létrejöttét.

A fellobbanó lángok fénye utat mutat az új hitközség számára és szeretném, ha nem válna teljesen köddé az egykor nagyon gazdag zsidó múlt öröksége ebben a csodálatos alföldi városban, ápolva ezzel a 2021-ben elhunyt édesanyám Barna Jutka  (néni) emlékét is – mondta meghatottan az ünnepségen Blajer Gábor elnök.  Az ünnepségen a közönség szórakoztatásáról Klein Judit koncertje gondoskodott.

*

Nagykállóban 1944-ben minden fontos iratot megsemmisítettek, ami a kállói zsidóság történetét dokumentálta. Elégették a könyveket, hivatalos papírokat. Az elhurcolt, tehetősebb zsidó családok házaiban arany után kutattak. Még a pöcegödröket is kiszívatták, hogy oda rejtették a zsidók a kincseiket. Benéztek az ereszek alá.

Manapság zarándokok százai keresik fel Jichák Ejzik Taub csodarabbi sírját, és nemcsak a klasszikus, kaftános haszidok. Zsidók és nem zsidók egyaránt ellátogatnak ida lelki vigaszt keresve. A keresztény asszonyok is kendőt kötnek a fejükre, nem mennek fedetlen fővel a sírhoz. Tudják, hogy így szokás. A rabbi mindenkinek segít, tartja a legenda. Életében sem tett különbséget az emberek között, és most sem tesz. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]