Nagy sikert aratott Groó Diana filmje Jeruzsálemben

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Telt házzal, vastapssal, komoly közönségsikerrel vetítették a Jeruzsálemi Filmfesztiválon Groó Diana Regina című filmjét. (Interjúnk a rendezővel filmjéről itt olvasható.)

Minden jegy elkelt, és többen nem fértek be a terembe, akkora volt az érdeklődés Jeruzsálemben az első rabbinő életét feldolgozó dokumentumfilm vetítésén, Groó Diana magyar-brit-német koprodukcióban elkészített alkotásán, amelyet beválogattak a fesztivál Zsidó Tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyprogramjába.

Regina2-cropa-crop

Regina Jonas egyetlen fennmaradt portréja

„Csak egy fotóm volt, eredetileg se kép, se hanganyag nem állt rendelkezésemre a filmhez, de hajtott a téma fontossága. Úgy éreztem, mindenképpen el kell mesélni, vászonra kell álmodni valahogy az első rabbinő életét. Ki kellett találni hozzá egy kreatív játékot” – mondta Groó szombaton a vetítés után Jeruzsálemben az MTI tudósítójának.

A film szintén jelen lévő producerei az alkotás létrehozásának anyagi nehézségeiről is szóltak a bemutatót követő fogadáson. Eredetileg fele-fele arányban állták volna a magyar és a német koprodukciós partnerek a költségeket, de később magyar részről kevesebb lett a támogatás, amit George Weisz, Rachel Weisz világhírű színésznő magyarul, németül, oroszul, törökül, görögül, spanyolul, angolul és héberül beszélő, a pesti Tátra utcából Londonba elszármazott üzletember édesapja pótolt.

Weisz elmondta, nem anyagi megfontolásból támogatta a filmet, és nem is biztos, hogy megtérülnek az eladásokból befektetései. Ha mégis, akkor a pénz visszakerül a szülei nevét megörökítő jótékonysági alapítványhoz és újabb ügyek támogatását szolgálja.

Weisz az első rabbinő életének megismertetését és bemutatását elsősorban az emberi elhivatottság és a hit követendő példájának tekinti. Azért finanszírozta a filmet, mert az szerinte felmutatja az egyetemes emberi jóságot és az európai viselkedési normákat. A továbbiakban Groó Diana újabb filmjének támogatását is tervezi, amelynek témája a tiszaeszlári vérvád lesz.

dini

Groó Diana

Angelusz Iván, a Katapult című film producere főként a női egyenjogúság oldaláról közelítette meg a film témáját. Elmondta, hogy azért sem volt egyszerű a pénzügyi háttér biztosítása, mert a történet nem magyar közegben, nem magyar szereplővel játszódik, és meglehetősen drága volt elkészítése, mert rengeteg jogot kellett megvásárolni hozzá különböző archívumoktól. A munka folyamatát késleltette, hogy az MMKA csődje miatt nem kapták meg a megígért támogatások jelentős részét.

Végül öt év alatt mégis elkészült az alkotás, amelyet eddig meghívtak a berlini zsidó fesztiválra, a krakkói fesztiválra, jelenleg Jeruzsálemben játsszák, s már meghívták Szarajevóba is. „Látható, hogy nagy fesztiválkarriert megérő film lesz” – fogalmazott a magyar producer.

A július 4-től 13-ig tartó Jeruzsálemi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb filmes seregszemléjén mintegy százharminc egész estés filmet mutatnak be az egész világról a mintegy nyolcvanezer izraeli és külföldi nézőnek.

[popup][/popup]