Nagy felbontású műhold-felvételek a piacon Izrael atomreaktoráról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kereskedelmi műholdak nagy felbontású képeket kínálnak az izraeli atomreaktorról, valamint más biztonsági létesítményekről, miután az Egyesült Államok megváltoztatta a műholdas képalkotásra vonatkozó politikáját, közölte a Ynet híroldal.

A Google Maps-en látható kép a dimonai nukleáris létesítményről

Magyarul az ujkelet.live számol be arról, hogy a Google Earth és más online térképszolgáltatások már megjelenítik a Negev-sivatagban található Dimona városában lévő nukleáris létesítmény fotóit, és lehetőség van a fényképek felbontásának javítására és a létesítmények közelről történő megtekintéséhez.

Az online térképszolgáltatások politikájában eszközölt változásra azután került sor, hogy Donald Trump volt amerikai elnök elrendelte az amerikai tulajdonban lévő műholdas képalkotásra vonatkozó korlátozások feloldását – ez a rendelet tavaly nyáron lépett életbe, és visszavonta az Izrael által a katonai bázisai védelmére lobbizott 1997-es törvényt.

A Mapboxon, egy ingyenes hozzáférésű webhelyen a Dimona reaktor és más nagyobb katonai létesítmények már nem pixelesen jelennek meg, és akár 4.0-s felbontásban is láthatók, ami kétszerese a korábban engedélyezett 2.0-snak.

Az izraeli katonai cenzor nem akadályozta meg a képek nyilvánosságra hozatalát és elérhetőségüket, bár a katonai létesítmények között vannak olyan jelentős légitámaszpontok, amelyeken jól láthatóak az Izraeli Légierő helikopterei.

Az Associated Press februárban tett közzé műholdfelvételeket a dimonai reaktorról, amelyeket a PlantLabs biztosított 0,5-ös felbontásban, ami nem éri el a legjobb elérhető felbontást.

A Mapbox által közzétett képek hasonlóak az Associated Press által közzétettekhez.

Amnon Harari, a védelmi minisztérium űrprogramjának vezetője azt mondta, nem hiszi, hogy Izraellel előzetesen konzultáltak, mielőtt a szövetségi rendelet hatályba lépett volna, és így leleplezték katonai bázisait és nukleáris létesítményeit.

,,Mindig arra törekszünk, hogy az Izraelről készült műholdfelvételek a lehető legkisebb felbontásban készüljenek” – mondta.

Egy tavalyi jelentésében a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Izrael aggódik amiatt, hogy a libanoni székhelyű, Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezet felhasználja a műholdképeket Izrael elleni támadások előkészítésére.

Teljes cikk

[popup][/popup]