Nagy alkura biztatták Trumpot a közel-keletiek

Írta: MTI / Járai Judit - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli, szaúd-arábiai és az Egyesült Arab Emírségek tisztségviselői arra ösztökélték Donald Trump amerikai elnököt, hogy “nagy alkut kössön” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja legfrissebb számában a The New Yorker című amerikai hetilap.

Putyin és Trump a G20 hamburgi csúcstalálkozójának első napi ülésén 2017. július 7-én. (MTI/AP/Evan Vucci)

A cikk szerint Mohamed bin Zájid ál-Nahajan, Abu-Dzabi koronahercege már röviddel a 2016-os novemberi amerikai elnökválasztás előtt magánbeszélgetésben azt közölte egy – a The New Yorker által meg nem nevezett – amerikai partnerével, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekelt lenne a szíriai konfliktus megoldásában, ha cserében Washington feloldaná az Ukrajna miatt Oroszország ellen hozott szankciókat.

Nevük elhallgatását kérő, volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a The New Yorker hosszú cikke azt állítja: nem Abu-Dzabi koronahercege volt az egyetlen a térségben, aki pártfogolta Washington és Moszkva közeledését. Állítólag izraeli és szaúdi tisztségviselők is emellett foglaltak állást, igaz, csupán magánbeszélgetésekben. “E három ország tisztségviselői több alkalommal is arra bátorították amerikai tárgyalópartnereiket, hogy vegyék fontolóra az Oroszország ellen Ukrajna miatt hozott szankciók megszüntetését, és cserében vegyék igénybe Putyin segítségét az iráni erők Szíriából történő eltávolításához” – fogalmaz a hetilap. Hozzáteszi: Szíria és Ukrajna a jövő hétfőn Helsinkiben tartandó amerikai-orosz csúcstalálkozó témája lesz.

A The New Yorker értesülései szerint a Robert Mueller vezette különleges bizottság – amely azt vizsgálja, hogy Donald Trump kampánystábjának tagjai összejátszottak-e oroszokkal – azt is vizsgálja, vajon az Egyesült Arab Emírségek előmozdította-e a kapcsolatfelvételt Donald Trump munkatársai és orosz tisztségviselők között, s ezzel megpróbálta-e befolyásolni az amerikai politikát. “Kilenc nappal Trump beiktatása előtt Eric Prince, a Blackwater (őrző-védő és biztonsággal foglalkozó magánvállalkozás) alapítója és Steve Bannon bizalmasa a Seychelle-szigeteken egy Mohamed bin Zájid ál-Nahajan tulajdonában lévő üdülőkomplexumban találkozott Kirill Dmitrijevvel, egy, az emírségek által is igénybe vett orosz szuverén befektetési alap vezetőjével”- írja a hetilap újságírója, utalva arra, hogy ezt a történetet 2017 áprilisában a The Washington Post című lapban is megírta.

A lap úgy tudja: a Mueller-bizottság szintén vizsgálja Donald Trump elnökválasztás és beiktatás közötti időszakban tevékenykedő, úgynevezett “átmeneti csapatának” találkozóit, amelyeken állítólag részt vettek volna az emírségek és Oroszország tisztségviselői, illetve Oroszország akkori amerikai nagykövete, Szergej Kiszljak is.

A The New Yorker Abu-Dzabi koronahercegét a Közel-Kelet stratégiai gondolkodójának, és reálpolitikusnak nevezi, aki már az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején is azon munkálkodott, hogy közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Arab Emírségeket és Oroszországot, annak érdekében, hogy rábírja Moszkvát Irán visszaszorítására, elsősorban Szíriában.

A lap szerint izraeli tisztségviselők szintén Washington és Moszkva közeledését szorgalmazták Trump választási győzelme után. Ron Dermer, Izrael Egyesült Államokban akkreditált nagykövete magánbeszélgetésekben állítólag azt fejtegette, hogy Szíria ügyében és az iráni szerepvállalás visszaszorítása miatt lenne hasznos a közeledés Donald Trump és Vlagyimir Putyin között. Donald Trump beiktatása után pedig Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter szintén ezt szorgalmazta egy hivatalos díszvacsorán.

[popup][/popup]