Naftali Bennett a “csendes cionista többség” támogatását kérte a kormány mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

    A politikai stabilitás és a kabinet megfelelő működésének érdekében kérte kormányának támogatását, miután a jobboldali, centrista, baloldali, és egy arab hagyományőrző pártból álló “sokszínű” koalíció elvesztette többségét, s jelenleg csak 60 képviselő támogatását élvezi a 120 fős izraeli parlamentben, a Kneszetben.

    A kormányfő levelében felidézte a kabinet megalakulása előtt két évig tartó válságos időszakot, amikor négy választás követte egymást, s költségvetés és működő Kneszet nélkül meggyengült és megbénult az ország.

A kormány felállása óta eltelt egy évben Benjámin Netanjahu és az általa vezetett ellenzék következetesen szidalmazta Bennett kormányát, amiért koalícióra lépett a Raám nevű arab párttal, azzal vádolta meg a Raámot, hogy támogatja a terrorizmust – emlékeztetett a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

A Raám vezetőjének beszámolója szerint maga Netanjahu is szövetséget keresett velük kormányalakítási kísérlete során, csak ezt számára nem tette lehetővé az emiatt később ellenzékbe kényszerült Likud párt másik koalíciós partnere, a jobboldali radikális “Zsidó Erő” (Ocma Jehudit) nevű párt.

“A kormányban dolgozó kollégáimmal együtt visszahoztuk Izrael működőképességét és fejlődését” – írta Bennett, s felsorolta a kormány első évének eredményeit, majd kifejtette, hogy Izrael most ismét “történelmi válaszúthoz” ért.

“Előre haladni működő állammal, vagy újra leereszkedni a káoszba, a belső gyűlöletbe, a külső gyengeségbe, s az állam egyetlen ember szükségleteinek alárendelt rabszolgaságába” – hangsúlyozta Bennett Netanjahura utalva, ugyanis azért nem sikerült korábban két évig kormányt alakítani, mert a pártok jelentős része, – pártállástól függetlenül – nem volt hajlandó koalícióra lépni Netanjahuval, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség korrupciós és hivatali visszaélési ügyekben.

“Ha nem akarunk visszaesni, mindannyiunknak cselekednünk kell. Ez a levél cselekvésre szólít fel” – írta Bennett, és támogató őrségek szervezését kérte az ellenzéki tüntetőkkel szemben a kormány politikusainak otthonainál, s önkéntes munkát kért a kormány mellett a “csendes többségtől” a “hazugság gépezetével” szemben.

“Bennett hazugságai nem takarhatják el, hogy átadta az ország irányítását (a Raám pártot vezető) Manszúr Abbásznak, (az ellenzéki arab Közös Lista párthoz tartozó) Ahmad Tibinek, és a terrort támogató barátaiknak” – állította válaszüzenetében a Netanjahu vezette Likud pénteken, és azzal vádolták meg a kormányt, hogy semmit sem tesz az árak emelkedésének megállítására.

A 12-es tévécsatorna közelmúltban végzett közvéleménykutatása szerint Netanjahu népszerűsége növekszik, jobboldali-ultraortodox tömbje 59 mandátumot szerezne, ha ma tartanák a választásokat.

Ez azonban nem elég a többségi kormány megalakításához a 120 fős Kneszetben, és új választások esetén további politikai patthelyzetet jelez. Ezen eredmény alapján, amennyiben a jelenlegi kormány összeomlik, ismét csakis valamely arab párt bevonásával lesz lehetséges a koalíció felállítása Izraelben.

 

[popup][/popup]