Nácik által elvett, náciszimpatizáns festő képe került vissza zsidó tulajdonosa utódaihoz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Emil Nolde német expresszionista festő egy nácik által áron alul, kényszerrel megvett festményét adja vissza Düsseldorf városa az eredeti tulajdonos unokáinak – jelentette be a város hétfőn.

Emil Nolde: Piazza S. Domenico II, Taormina

 

A festmény Curt Schueler zsidó fakereskedőé volt, akit az 1930-as években arra kényszerítettek a nácik, hogy aránytalanul olcsón eladja nekik.

A képet 1953-ban vásárolta meg a városi gyűjtemény számára Conrad Doebbeke ingatlanügynök, akivel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a náci uralom idején zsidóktól vásárolt műkincseket.

A város ezért 2015-ben az Eltűnt Műalkotások Listájára helyezte a vásznat.

A listán azokat a műveket gyűjtik össze, amelyekről úgy vélik, a nácik rabolták el a tulajdonosoktól. Minden listázott mű eredetét kinyomozzák.

Az 1919-ben készült vászon mindkét oldalára festett a művész: az egyikre egy tájképet, a másikra egy női portért, amelyik a Színésznő címet viseli.

Curt Schuelernek és feleségének sikerült Svédországba menekülnie a nácik elől, 1962-ben halt meg. A festményt unokái, Kaj és Ronny kapják meg. (MTI)

*

Az elmúlt évtizedekben került a közbeszéd fókuszába, és ma berlini kiállítás foglalkozik vele, hogy Emil Nolde festőművész maga is a náci eszmék híve lett. Mindez nem segítette abban, hogy megmeneküljön a nácik torz ítéletétől, mellyel képeit az “elfajzott művészet” kategóriájába sorolták és betiltották.

Nolde titokban festett a háború alatt, sajátos technikájú, “láthatatlan képeket”, de a nácizmus híve maradt.

A háború után mindez feledésbe merült, és Nolde mint a hitlerizmus áldozata került a reflektorfénybe. Siegfried Lenz róla mintázta Németóra című regénye festőkarakterét.

A nácizmussal való szembesülés elmélyülő folyamata járult hozzá az utóbbi időben, hogy Nolde életművének komplexitásával – kimagasló tehetségével egyfelől, a nácizmussal való azonosulásának másfelől – egyszerre tudjon elszámolni a német kultúra.

 

[popup][/popup]