Nácibb-e a náciknál az Iszlám Állam?

Írta: Molnár Zoltán / hir24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Már a kezdetek óta szeretik Adolf Hitler rendszerével összevetni a hasonlóan kegyetlen, ám kevésbé szisztematikus ISIS-t. Az érvek többsége afelé mutat, hogy a nácik óta nem fenyegette a világot ilyen embertelen ellenség.

Az amerikai külügyminisztérium nemrég kitett egy képet az egyik Twitter-oldalára, amin két kivégzős fotót vetnek össze. A fenti fekete-fehér képen állítólag németek – talán egy Sonderkommando – látható, amint tömegesen lő embereket egy nagy gödörbe. A lenti, frissebb képen pedig az Iszlám Állam (IÁ) tagjai teszik ugyanezt. A párhuzam erőltetettnek, de mégis egyértelműnek tűnik: korunk nácijai az iszlamisták.

Think Again

A Vice riportja szerint persze az Egyesült Államok azért nyomja a náci párhuzamot, hogy érzékeltesse, ebben a játszmában nincs választás: a létező leggonoszabb mellé egyszerűen nem állhat senki (érdekes is, hogy ebben a harcban egy oldalon áll az USA, Irán és Oroszország is). George H. W. Bush, tehát az idősebbik Bush is azt mondta az 1990-es Öböl-háború előtt, hogy Kuvait lerohanása olyan tett, mint a lengyelek lerohanása volt 1939-ben.

Hasonlóságok

Terjeszkedés minden áron, ez egy közös nagy felszólítás mind a két mozgalomban. Adolf Hitler célja az volt, hogy Közép- és Kelet-Európát egy nagy német élettérré alakítsa, kitelepítve innen a szlávokat és akár a magyarokat is, létrehozva egy színnémet birodalmat. Abu Bakr al-Bagdadi IÁ-ja nem nemzetiségi, hanem vallási alapon szeretné a kalifátusát létrehozni, ami minden olyan területet egyesítene, ahova valaha muzulmán hódítók léptek. Aztán a visszaszoruláskor minden erejükkel azon voltak, hogy meglepetésszerű és áldozatokat nem kímélő ellentámadásokkal visszavessék a túlerőben lévő szövetségeseket.

Jelentős hasonlóság a brutalitás is, amiben azért az IÁ übereli a nácikat. Ugyan sok eltúlzott legenda is létezik a nácik túlkapásairól, de a haláltáborok, az odavezető iszonyú vonatutak, az említett Sonderkommandók kegyetlenkedései és a mengelei kísérletezgetés is épp elég, hogy felforduljon az ember gyomra. Az Iszlám Állam az eleven elégetéstől, lefejezéstől vagy a HD-minőségben videóra rögzített fejbe lövésektől sem riad vissza.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]