Nablusz: rálőttek az imádkozókat biztosító izraeli katonára

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztinok rátámadtak a ciszjordániai Nábluszban a bibliai József sírjánál imádkozó ultraortodoxok védelmét ellátó izraeli biztonságiakra.

József sírja

József sírja (Forrás: wikimedia commons)

Az egyik katonát éles lövedékkel megsebesítették – közölte csütörtökön a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Az ultraortodox imádkozók előzetes egyeztetést követően tizenhat autóbusszal, fegyveres kísérettel közelítették meg József sírját. Ez a szent hely a zsidók, valamint a muszlimok és a keresztények számára is fontos. A zsidó hagyomány szerint ott temették el a bibliai Józsefet, de a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található az épületben.

A helyi palesztinok kövekkel, Molotov-koktélokkal és égő abroncsokkal dobálták meg a csoportot kísérő izraeli fegyvereseket, akik tömegoszlató fegyverekkel válaszoltak. A Náblusz külterületén lévő síremlék közelében található Balata menekülttáborból lövéseket is leadtak az izraeli katonákra, egy lövedék egyiküket megsebesítette.

A hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálja az incidenst.

Az 1993-as oslói egyezmény alapján Náblusz kizárólagosan palesztin biztonsági ellenőrzés alatt áll, de a megállapodások alapján havonta egyszer izraeli imádkozók keresik fel az ott található zsidó szent helyet.

A síremléket, illetve az annak helyet adó épületet a második intifáda (palesztin felkelés) elején, 2000-ben a feldühödött palesztin tömeg lerombolta és felgyújtotta.

Később a palesztinok helyreállították, majd többször ismét vandál támadások érték az építményt. Különböző izraeli vallásos csoportok titokban vagy fegyveresek védelme alatt számos alkalommal utaztak imádkozni a sírhoz, de ezek a kísérletek általában erőszakhoz vezettek.

 

[popup][/popup]