Műbalhé – Heisler András: Shakespeare megnyugodhat

Írta: Lampé Ágnes / 168ora.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Leváltotta extranszvesztita, exkatolikus, evangélikusnak készülő ügyvezetőjét a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlése. A kormány beépített embere a bukott egyházfi? Mit szól mindehhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke? A 168 óra interjúja.

Heisler András fotó Bazánth Ivola forrás 168óra

Heisler András (fotó: Bazánth Ivola, forrás: 168óra)

– A BZSH-ban zajló eseményekhez képest egy Shakespeare-dráma unalmas történet.

– Valóban, nincs ilyen fantáziája egyetlen írónak sem.

– Önök a BZSH ügyvezetőjének választották Schwezoff Dávidot, egy volt transzvesztitát, aki korábban – nem mellesleg – katolikus kántor volt, és evangélikus lelkésznek készült. Schwezoff előéletének nyilvánosságra kerülése után Tordai Péter BZSH-elnök kiállt mellette, majd szembefordult vele, végül – ki tudja, miért – Tordainak kellett távoznia posztjáról. Utóbb Schwezoff környezetéből titokzatos módon telefonos hangfelvételek kerültek a Magyar Nemzethez a Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszerével kapcsolatos, Frölich Róbert főrabbihoz köthető állítólagos anyagi visszaélésekről. Schwezoff eztán a Hír TV-ben nyilatkozott a témában, s mellesleg kirúgta Frölichet. A minap meg leváltották Schwezoffot. Mi a csoda zajlik önöknél?

– Nincs csoda, a mi történetünk a hazai közéletet modellezi.

– Több ez annál, kalandosabb, groteszkebb.

– Karakterisztikus. Mindenesetre Schwezoff visszahívásával reményeim szerint elindulunk a tisztulás felé.

– Pont ezt nyilatkozta a tavalyi megválasztásakor is.

– A szervezetben megmaradt az elmúlt évtizedek hibás vezetési struktúrája – ami Zoltai Gusztáv egykori BZSH- és Mazsihisz-ügyvezető személyéhez volt köthető. Olyan struktúrát épített ki, amellyel sérülékennyé vált közösségünk.

– Ön úgy fogalmazott: „Hűbéresi rendszerként, emberek lefizetésével, átláthatatlan pénzügyi gazdálkodással” működött a rendszer.

– Igen, ezt tíz éve mondtam. Az eltelt időszak alatt morálisan tovább romlott a helyzet. Berögzült mechanizmusoktól pedig nehéz megszabadulni.

– Ezzel együtt is érthetetlen, Schwezoff hogyan kerülhetett vezető pozícióba.

– Sokak szerint Schwezoff az időközben Lázár János tanácsadójává avanzsált Zoltai Gusztáv embere, ő támogatta a megválasztását. Másrészt Schwezoff mellett a komoly gazdasági hátországgal rendelkező zsinagógai közössége is kiállt. Harmadrészt pedig a BZSH csapnivaló választási és képviseleti rendszerében egy-két nagy zsinagóga összefogása alapjaiban tudja befolyásolni a közgyűlést.

– Tudtak a jelölt transzvesztita múltjáról. A botrány kirobbanása csak idő kérdése volt. Miért vállalták mégis?

– Schwezoffot a megválasztása után szinte azonnal felszólítottam a távozásra, és végig küzdöttem az eltávolításáért. Különösen, mikor kiderült, hogy néhány éve állítólag egy-egy hétvégéje még úgy nézett ki, hogy pénteken volt zsidó kántor, vasárnap egy plébánián katolikus kántor, s emellett maradt energiája, hogy este műanyag bugyiban fellépjen egy transzvesztitabárban. Zsidó vezető ilyen háttérrel nem vállalható.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]