Moszkva szovjet nyelvű üzenetet küldött Izraelnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Aggodalommal figyeljük Tel Aviv terveit a megszállt Golán-fennsíkon a telepes tevékenység kiterjesztéséről” – írta Twitter-üzenetében az orosz ENSZ-nagykövet-helyettes.

Dmitrij Poljanszij hozzátette: „Ez a lépés ellentétes az 1949-es Genfi Egyezmény rendelkezéseivel. Oroszország nem ismeri el Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely Szíriához tartozik”.

A diplomata – tudósít a Hetek honlapja – az Ukrajna elleni orosz támadás miatt üzent Izraelnek, miután az izraeli külügyminiszter elítélte Moszkva agresszióját. Jair Lapid „a nemzetközi rend súlyos megsértésének” nevezte az orosz támadást. (Ugyanakkor Naftali Bennett miniszterelnök csupán szolidaritását fejezte ki az ukrán nép felé, de nem ítélte el Putyin akcióját.)

Dmitrij Poljanszkij

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1980-ban annektálta. Az izraeli kormány szerint a terület birtoklása létfontosságú az ország biztonsága szempontjából. Oroszország hasonló indoklással ismerte el a szakadár ukrajnai régiók függetlenségét, így Moszkva vélhetően nagyobb megértést várt volna el Izraeltől.

Még fájóbb az üzenetben a „Tel-Aviv”-ra történő hivatkozás. Oroszország még 2017-ben, a világon elsőkent (még Donald Trumpot is megelőzve) ismerte el Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és a kormány székhelyének.

Most visszatért a szovjet diplomáciai szóhasználathoz.

Teljes cikk

[popup][/popup]