Most épp a Velencei Biennáléról zárnák ki Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Már csaknem kilencezren, köztük művészek, kurátorok és múzeumigazgatók írták alá azt a petíciót, amelyben Izrael kizárását szorgalmazzák az idei Velencei Biennáléról a Gázai övezeti háború miatt – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.

Velence, a Canal Grande

„Ha Izrael bármiféle módon hvatalosan képviseltetné magát a nemzetközi kulturális életben, akkor azzal jóváhagynánk a (palesztinokkal szembeni) politikáit és azt a népirtást, amelyet a Gázai övezetben hajt végre” – áll az ANGA nevű művészeti kollektíva internetes közleményében, amelyről a Reuters adott hírt. A szervezet arra hivatkozott, hogy a Velencei Biennáléról korábban kitiltották a Dél-afrikai Köztársaságot is annak apartheid politikája miatt, illetve Oroszországot sem engedik részt venni 2022-ben az Ukrajna ellen indított háború miatt – szemlézte a hírt a kultura.hu.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter úgy nyilatkozott: „a felhívás elfogadhatatlan és szégyenletes, olyanoknak a diktátuma, akik azt gondolják, ők az igazság letéteményesei, és arrogáns, gyűlöletkeltő módon azt hiszik, fenyegethetik a gondolati és kreatív kifejezési szabadságot”.

Közleményében a tárcavezető leszögezte, hogy Izraelnek „nemcsak joga van művészei alkotásainak bemutatásához, hanem kötelessége is, hogy tanúságot szolgáltasson”, miután „könyörtelen terroristák” támadtak rá a népére.

[popup][/popup]