Mogherini: Készen állunk központi szerepet vállalni az Egyesült Államok mellett az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta hétfőn Brüsszelben, hogy készek “központi szerepet” vállalni az Egyesült Államok mellett az izraeli-palesztin béketárgyalások közvetítésében.

 

Donald Trump amerikai elnök december 6-i nyilatkozata után, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a palesztin vezetés kijelentette, hogy többé nem tekintik Washingtont megfelelő közvetítő partnernek az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséhez.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és az EU brüsszeli külügyminiszterei közötti találkozó után Mogherini azt mondta, a palesztin vezető beleegyezett a javasolt folyamatba.

“Megerősítettük azon meggyőződésünket, hogy a keretnek többoldalúnak kell lennie. Folytatni fogjuk a munkát a Kvarttettben, amely magában foglalja az Egyesült Államokat, Oroszországot és az ENSZ-t is, kiterjesztve néhány arab országgal, és esetleg Norvégiával,”- mondta a riportereknek.

“A palesztin elnöknek teljesen megfelel az az elképzelés, hogy ne az Egyesült Államok legyen az egyetlen tárgyalópartner a békefolyamatban, hanem legyen egy multilaterális keret, amelyben az Európai Unió központi szerepet tölt be, másokkal együtt, belértve partnereinket a Kvartettben, köztük az Egyesült Államokat is,”- tette hozzá.

Abbász az Egyesült Államok helyett most egy olyan nemzetközi keretre törekszik, amin keresztül a palesztinok független államot nyerhetnek. Az ő szemszögéből ennek az arénának a főszereplői az EU, az ENSZ, Oroszország és Kína.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]