Mitől óvja a Jobbik a magyar zsidó értelmiséget?

Írta: Dercsényi Dávid, hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A kötelező holokauszttantárgy bevezetése a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen nagy vitát gerjesztett. A történészek véleményét már közvetítettük, most a Jobbik küldte el válaszait a témában, de nem mentünk el a párt holokauszthoz, a zsidósághoz fűződő kapcsolata mellett sem. Válaszában Vona Gábor még a Jobbik filmfinanszírozási terveibe is beavatott minket.

A Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetemen (PPKE) ősztől kötelező lesz a holokauszt és emlékezete tantárgy. Az egyetemet a keresztény-zsidó testvériséget hangsúlyozó és az antiszemitizmus elítélését bejelentő II. vatikáni zsinati nyilatkozat kiadásának 50. évfordulójára rendezett konferencián elhangzottak indítottak e tantárgy kialakítására. Itt ugyanis Izrael magyarországi nagykövete is előadást tartott, és az antiszemitizmus elleni harc új formáinak szükségességét vetette fel. A holokauszt-tantárgy elvégzése nélkül nem lehet az intézményben lediplomázni.

VonaGábor_Miskolc_fotó VajdaJánosMTI

Vona Gábor (fotó: Vajda János, MTI)

A kurzusról kritikát fogalmazott meg Karsai László történész, holokausztszakértő, indokolatlannak tartván az 1945-89-es korszak beemelését, bírálván a szakirodalom kiválasztását, és azt, hogy a programot két izraeli holokauszttudós rakta össze, nem pedig magyar szakértők. Karsai azt is felhozza, hogy a tantervben az áldozatok között nincs külön szó a melegekről, a politikai üldözöttekről, a több millió szovjet hadifogolyról vagy a szláv népekről, holott a nácik egységben kezelték a fajnemesítést. Emellett a tantárgy kötelező mivolta sem tetszett a szakértőnek.

A témában a Jobbik is hallatta hangját, „kontraproduktívnak, szakmailag elhibázottnak és veszélyes precedensnek” nevezve a tantárgy bevezetését.  A párt nevében megszólaló Farkas Gergely a holokausztot „önkényesen választott, tragikus történelmi eseménynek” nevezte, amelynek „emlékezetpolitikai helyének vizsgálata csekély jelentőséggel bír a jövő értelmiségének kérdésében”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]