Mit lép Netanjahu, ha a bíróság elkaszálja a bíróság hatáskörét korlátozó alaptörvényt?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden nem volt hajlandó elkötelezni magát a Legfelsőbb Bíróság döntésének tiszteletben tartása mellett – amennyiben utóbbi úgy dönt, hogy hatályon kívül helyezi a múlt hétfőn megszavazott ésszerűségi törvényt. Ez volt a harmadik alkalom, amikor a miniszterelnök kitérő választ adott erre a kérdésre.

Benjamin Netanjahu

Ha a kormány nem lesz hajlandó tiszteletben tartani a Legfelsőbb bíróság döntését, az alkotmányos válságot jelent.

A Legfelsőbb Bíróság szeptemberben hallgatja meg az ésszerűségi törvény elleni petíciókat. A bíróság nem adott ki tiltó végzést a törvény ellen, amely hivatalosan szerdán lépett hatályba.

  • A törvény megtiltja a bíróságoknak, hogy az ésszerűségi tesztet használják a kabinet, a miniszterek és más választott tisztviselők által meghozott határozatok érvénytelenítésére vagy akár megvitatására.
  • A főügyész nem fogja megvédeni a törvényt a Legfelsőbb Bíróságon, a kormány magánügyvédet fogad fel erre a célra.
  • A bíróság még nem törölt alaptörvényt.

Nem veszik félvállról: Mint hétfőn kiderült, rendhagyó módon, a Legfelsőbb Bíróság teljes testülettel, azaz 15 bíróval fogja tárgyalni az ügyet.

Az NBC News-nak adott interjújában arra a kérdésre válaszolva, hogy tiszteletben tartja-e majd a bíróság döntését, Netanjahu azt mondta, hogy bár a kormánynak tiszteletben kell tartania a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, a bíróságnak is tiszteletben kell tartania Izrael alaptörvényeit.

Arra a kérdésre, hogy tisztázza, mire gondol, Netanjahu azt mondta: ,,Remélem, nem fogják [elkaszálni]”.

Kontraszt: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap kijelentette: „Izrael Állam demokratikus jogállam. A törvények szerint fogunk eljárni.”

Ujkelet.live/Szombat

[popup][/popup]