Miskolc: nagy az érdeklődés a kóser húsboltos gyűjteménye iránt

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Kövesi István újlipótvárosi mészáros gyűjteménye a hatvanas-hetvenes évekbeli magyar műgyűjtés egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítménye.

bortnyik_kulvarosi_taj_1927_kovesi_gyujtemeny_forras_kieselbach

A gyűjtemény egyik darabja

A nagy érdeklődésre tekintettel augusztus végéig meghosszabbították annak a tárlatnak a nyitva tartását, amely Kövesi István ötven éven át titokban tartott festménygyűjteményét mutatja be a Miskolci Galériában.

Az intézmény közleménye kiemeli, hogy Kövesi István újlipótvárosi mészáros gyűjteménye a hatvanas-hetvenes évekbeli magyar műgyűjtés egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítménye, amely csak 2013-ban, a Kieselbach Galériában megrendezett kiállítás alkalmával vált megismerhetővé. Nagyszerűségét a benne foglalt remekművek önmagukban is szavatolják, ugyanakkor az a tény, hogy – a magángyűjtemények jelentős hányadával ellentétben – ez a kollekció nem aprózódott szét az örökösök kezén, műgyűjtés-történeti szempontból is a különlegességek közé sorolja.

A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 795 millió forintért vásárolta meg, és 2015 novemberében a miskolci Herman Ottó Múzeumban helyezte letétbe. A Miskolci Galériában tavaly december végén nyílt meg a kiállítás, amely eredetileg június végén zárt volna.

Mint írják, az egykor titkos kollekció az időszaki kiállítás zárását, augusztus 27-ét követően átmenetileg raktárba, illetve restaurátorok keze alá kerül, hogy aztán 2018 decemberére a kibővített központi múzeumépület újjárendezett Képtárában találja meg állandó helyét.

kovesi_istvan_forras_kieselbach

Kövesi István és neje boltjukban

Kövesi István műgyűjteménye a magyar festészet történetének száz évét öleli fel. A legkorábbi darab az 1870-es évekből való, a legkésőbbi 1976-ban, a gyűjtő halála előtt öt évvel született. A 115 darabból álló kollekció egy szubjektív gyűjtői tevékenység eredménye, amelyben egyes 20. századi mesterek, így Aba-Novák Vilmos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Czóbel Béla, Egry József, Kassák Lajos, Mednyánszky László, Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, Szőnyi István és Vaszary János különös hangsúllyal vannak jelen.

Kövesi István 1911-ben Vácrátóton zsidó családban született, származása miatt a holokauszt borzalmait ő is végigszenvedte, megjárta a mauthauseni koncentrációs tábort. Egy zsidó hentestől vette át a Budapesti Izraelita Hitközség újlipótvárosi kóser húsboltjának vezetését, az 1960-as évektől kezdve vásárolt festményeket. Szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy a fővárosban valahol létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, azokat titok övezte, még tulajdonosuk neve sem volt ismert egészen a közelmúltig. A titkos gyűjteményt először 2013-ban a budapesti Kieselbach Galéria, ezt követően a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum mutatta be.

 

[popup][/popup]