“Minek nekünk az öreg zsidó?” – különös idézet a Soros elleni kampány kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Csaba László közgazdász, a CEU oktatója, Orbán Viktor korábbi tanácsadója a Népszavának adott interjújában egy ponton Gulyás Gergelyt, ma a Miniszterelnökséget vezető minisztert is idézi, aki állítólag – fogalmaz óvatosan a közgazdász – a következő kérdést tette fel egy Fidesz frakcióülésen. Ha szemernyit sem ártott a Fidesznek, amikor a vizes VB idején eltűntek a sorosozó plakátok az utcákról, akkor miért kell újrakezdeni a kampányt ellene? „Minek nekünk az öreg zsidó akkor?”

Csaba László (Fotó Népszava / Vajda József)

Az alábbiakban az interjú említett bekezdését idézzük:

“A CEU nyilvánvalóan Orbán Viktor személyes ügye. Mi lehet a motivációja a miniszterelnöknek?

Gulyás Gergely állítólag feltette a kérdést egy korábbi Fidesz frakcióülésen: ha szemernyit sem ártott a Fidesznek, amikor a vizes VB idején eltűntek a sorosozó plakátok az utcákról, akkor miért kell újrakezdeni a kampányt ellene? „Minek nekünk az öreg zsidó akkor?” – hangzott a kérdés. Mire Orbán válasza állítólag az volt: “Mi is gondolkoztunk ezen elvtárs, de augusztus van és semmi nem jutott eszünkbe helyette, marad a Soros”. Az idő múlásával egyre hihetőbbnek tartom, hogy ez lehet az egész mögött. Ez része annak a folyamatnak is, aminek révén nem csak én kerültem ki Orbán Viktor környezetéből, hanem Járai Zsigmond, Martonyi János, Navracsics Tibor, Chikán Attila is. Egy éve mutattuk be Feledy Péter új könyvét, a megnyitón lejátszották Péter interjúját az M1-en Orbán Viktorral friss győztesként az 1998-as választások után. Olyan kérdések hangzottak el, amik ma már egyszerűen elképzelhetetlenek lennének a mai magyar közmédiában.”

A közgazdász szerint egyébként a CEU csak nyert azáltal, hogy a kormányzati támadások nyomán világszerte ismert lett, és külön kampuszt nyit Bécsben.

[popup][/popup]