Mindenki támadja Trumpot, amiért nem tekinti tövénytelennek a Nyugati Part zsidó településeit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu természetesen köszönetét fejezti ki az amerikai támogatásért. „Valakinek ki kellett mondania az igazságot, és Trump elnök ezt megtette, amiként a Golán-fennsíkkal és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével is megtette” – írta Netanjahu Twitter-üzenetében.

Az ENSZ továbbra is nemzetközi jogba ütközőnek tekinti az elfoglalt palesztin területeken létesített zsidó telepeket, ezért nem fogadja el a velük kapcsolatos, megváltozott washingtoni álláspontot – jelentette ki Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Genfben.

Benjamin Netanyahu on Twitter

I spoke on the phone with US President Donald Trump and told him that he had corrected a historic injustice Somebody needed to say a simple truth, and President Trump did this, just as he did with the recognition of the Golan Heights and the moving of the US embassy to Jerusalem

    “Egyetlen állam álláspontjában bekövetkezett változás nem módosít a már meglévő nemzetközi rendelkezéseken, sem az ENSZ Nemzetközi Bíróságán, sem pedig a Biztonsági Tanácsban” – szögezte le Colville.

Kedden Szíria, Egyiptom és Jordánia is bírálta azt a washingtoni bejelentést, miszerint az Egyesült Államok nem tekinti többé a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára ugyancsak mélységes csalódásának adott hangot. A Liga közleményében Abul-Geit hangsúlyozta: az Egyesült Államok Izraellel szembeni elfogultsága nem segíti a békefolyamatot, és a döntés a palesztin lakosság elleni agresszióra bátorítja majd a zsidó telepeseket.

Az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleményében ugyancsak elítélte, hozzátéve, hogy a Trump-adminisztráció döntése növelni fogja a feszültséget a térségben.

Nem sokkal a washingtoni bejelentést követően az Európai Unió szintén jelezte: továbbra is illegálisnak tekinti a zsidó telepeket, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást. A közösség felszólította Izraelt, számolja fel a telepeket a szóban forgó területeken.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Washington immár nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a Nyugati Part/Judea és Szamária/Ciszjordánia  területén épült zsidó településeket.

Jelenleg több mint 600 ezer izraeli él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

 

 

 

Címkék:ENSZ, EU, Nyugati part, települések, Trump

[popup][/popup]