Minden liberális látens neomarxista?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Yoram Hazony izraeli filozófus szerint a liberális eszmék védtelenek a marxista nézetekkel szemben. Úgy véli, hogy a neomarxista szellemiségű identitáspolitikát csak a konzervatívok és a liberálisok szövetsége győzheti le. Ezzel még bírálója is egyetért, aki amúgy tendenciózusnak és tévesnek tartja Hazony liberalizmus-képét – írja a Metazin.hu.

„Kétségtelen, hogy a modern liberálisok hajlamosak meghajolni az egyenlőség nevében megfogalmazott szinte bármely követelés előtt, mint ahogyan a hidegháború idején is sok liberális, jóllehet visszataszítónak tartotta a szovjet típusú kommunizmust, a javára írta, hogy az egyenlőség nemes eszméjének nevében fogant. De vajon ez a felvilágosult liberalizmus lényegéből fakad, avagy épp annak eltorzítása?” – teszi fel a kérdést Cathy Young a Quillette magazinban.

A cikk apropója a Metazinból is ismert Yoram Hazony augusztusban megjelent terjedelmes esszéje, amelyben az izraeli bibliatudós-filozófus azt a kérdést járta körül, hogy miért veszít népszerűségéből a klasszikus liberális gondolat, és nyer teret a marxista egyenlőség eszméje.

Hazony szerint a marxista gondolat és a neomarxista identitáspolitika egyaránt a liberális gondolat logikus következménye, sőt annak lényegi sajátosságából fakad. Ha ugyanis komolyan vesszük a liberális alaptételt, hogy az ember természete szerint egyenlő és szabad, akkor a társadalmi egyenlőtlenség csak az elnyomás (gazdasági kizsákmányolás, avagy etnikai diszkrimináció) következménye lehet – ahogyan azt a marxisták állítják.

Hazony eszmefuttatása végén arra a következtetésre jut, hogy a demokrácia intézményrendszere csak akkor védhető meg a marxista szellemiségű forradalomtól, ha a klasszikus szabadelvűek és a konzervatívok stratégiai szövetséget kötnek. Ez persze nem lesz könnyű, ismerte el Hazony, hiszen Amerikában a neomarxista eszméket elutasító liberálisoknak például Trumppal kellene szövetkezniük, amire kicsi az esély.

Teljes cikk

Címkék:Yoram Hazoni

[popup][/popup]