Minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött Berlin új múzeuma, a James Simon Galéria

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galéria júliusi átadása óta több mint egymillió látogatót vonzott.

Fotó: A.Savin (Wikimedia Commons)

A 134 millió euróból (mintegy 44,2 milliárd forintból) megvalósított épületet David Chipperfield brit sztárépítész tervezte.

A galéria több mint 4000 négyzetméteres kiállító területtel rendelkezik és egy előadóteremnek is otthont ad. Legfontosabb funkciója, hogy a Spree folyó szigetén található összes múzeum bejárataként szolgál.

“Boldogok vagyunk, hogy a James Simon Galéria ilyen rövid idő alatt minden látogatottsági rekordot megdöntött, és a berlini Múzeumsziget legfőbb látnivalójává vált” – mondta Michael Eissenhauer, a berlini állami múzeumok főigazgatója.

Az épületet, amelyet Angela Merkel német kancellár nyitott meg júliusban, James Simon zsidó származású német vállalkozóról és műgyűjtőről nevezték el, aki a 19. század második felétől 1932-ben bekövetkezett haláláig mintegy 10 ezer műtárgyat adományozott a berlini múzeumoknak és ezzel Németország egyik legnagyobb művészeti mecénása volt.

James Simon (Forrás: Wikipedia)

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége. A Pergamon Múzeum legfőbb kincsét, az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg, akárcsak “a szépség istennőjét”, a Neues Museum kissé elsötétített kupolatermének üvegszekrényében elhelyezett 3400 éves Nofertiti-mellszobrot.

MTI

[popup][/popup]