“Minden, amihez Putyin hozzáért, halott”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tiltakozásul Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt lemondott orosz állampolgárságáról Leonyid Nyevzlin Izraelben élő orosz milliárdos, Mihail Hodorkovszkij egykori üzlettársa – jelentette a Háárec című újság honlapja szerdán.

Leonyid Nyevzlin

“Minden, amihez (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) hozzáért, halott” – írta a Facebookon a Jukosz olajtársaság egyik egykori alapítója, aki húsz évvel ezelőtt menekült Oroszországból Izraelbe.

“A háború ellen vagyok. A megszállás ellen vagyok. Ellenzem az ukrán nép elleni népirtást. Izrael állampolgára vagyok, és ha egy második állampolgárságra gondolok, büszke lennék az ukrán útlevélre”- írta Nyevzlin, akinek Irina nevű lánya Juli Edelsteinnek, az izraeli Likud párt politikusának, a kneszet (parlament) volt házelnökének a felesége.

A Háárec című újság negyedét is tulajdonló, 62 éves orosz-izraeli üzletember 2003-ban hagyta el Oroszországot, és vándorolt Izraelbe. Később távollétében gyilkossági összeesküvés vádjával eljárást indítottak ellene, és 2008-ban, távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az orosz kormány a kiadatását kérte Izraeltől, de az izraeli igazságügyi minisztérium tiltakozott, és úgy határozott, hogy a kiadatási kérelemben szereplő összes bizonyíték elfogadhatatlan.

A legfelsőbb bíróság szintén foglalkozott az üggyel. Határozatában megerősítette az igazságügyi minisztérium álláspontját, és szintén kimondta, hogy a Nyevzlin elleni “bizonyítékok” csak szóbeszédeket tartalmaznak, s nem indokolják a kiadatását. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]