Milliomos rabbik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A leggazdagabb izraeli rabbi vagyona 367 millió dollár.

A rabbi pályája nem a meggazdagodáshoz vezető út – de akadnak kivételek. A Forbes Israel legfrissebb rangsora szerint Izrael 10 leggazdagabb rabbijának együttes vagyona több mint 620 millió dollár.

Közülük a leggazdagabb Pinchas Abuhatzeira, akinek vagyonát 367 millió dollárra becsülik. Emellett 36 évesen ő a legfiatalabb a listán. Vagyonának egy részét édesapjától, Elazar Abuhatzaeira rabbitól örökölte. Az apát 2011-ben egy zavart elméjű követője meggyilkolta, akinek korábban házassági tanácsokat adott.

Pinchas-Abuhatzeira

Az Abuhatzeira-hoz hasonló sztár rabbik tekintélyes összegeket kapnak tanácsaikért, áldásaikért, amulettekért és családi eseményeken való részvételükért.

De nem Pinchas az egyetlen vagyonos ember a családban: nagybátyja, Yekutiel Abuhatzeira rabbi a 7 millió dollárt meghaladó vagyonával a kilencedik a Forbes listáján, a másik nagybátyja, David Hai Abuhatzeira pedig tavaly tűnt fel a Forbes oldalain. Unokatestvére, Yoshiyahu Yosef Pinto rabbi és kabbalista, aki hetedik, Izrael egyik legkeresettebb rabbija, jesivák és karitatív szervezetek nemzetközi hálózatát igazgatja. Pinto már a rendőrség érdeklődését is felkeltette, pénzügyeit és kétes ingatlanügyeit vizsgálták.

Ő és a három Abuhatzeira az 1984-ben elhunyt, de ma is széleskörű tiszteletnek örvendő híres szefárd vallási vezető, Baba Sali egyenes ági leszármazottai.

Nem az Abuhatzeira az egyetlen vagyonos rabbicsalád Izraelben. Az Ifargan família két tagja is szerepel a Forbes listáján: Yaakov Israel Ifargan rabbi ötödikként, nővére, Rebbetzin Bruria Zvuluni, az egyetlen nő a listán, tizedikként. A „röntgen-rabbi”-ként ismert Ifargan gondolatolvasó hírében áll. Pinto rabbihoz hasonlóan Ifargan is díj ellenében tanácsokkal látja el Izrael egyes vezető üzletembereit és politikusait. A „röntgen-rabbi” és nővére (akit néha „CT” néven emlegetnek) együtt több mint 30 millió dollár boldog tulajdonosai.

A listán két hászid vezető is szerepel: a Guri rebbe, aki második és a Belzi rebbe, aki harmadik a rangsorban. Mindketten jelentős hászid mozgalmakat vezetnek, amelyeket a Holokauszt megtizedelt, de mára növekvésnek indult tagjaik száma – és vagyonuk mértéke is.

Bár a fent említett néhány rabbi meggazdagodott, híveik többsége a szegénységi küszöb alatt él. És az izraeli rabbik döntő többsége sem olyan gazdag, mint az előbbiek – legtöbbjük szerény fizetésből éldegél.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mikorra várható Amerika leggazdagabb rabbijainak listája.

 

A Forward nyomán – Gacs Katalin

Címkék:milliomos rabbi

[popup][/popup]