Miként látják Oroszországot Izraelben?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Oroszország újra aktív szerepet játszik a világpolitikában. A külpolitikája a közel-keleti térséget is befolyásolja. A Pew Research Center friss kutatása szerint erről nincs túl jó véleménnyel az emberek nagy része a világ legtöbb részén.

A május folyamán végzett felmérésben szereplő 40 ország közül 26-ban voltak többségben a negatív véleménnyel rendelkezők.

Pew Research RussiaIzraelben 74 százalékos volt a negatív véleménnyel bírók részaránya, de nem elhanyagolható az a tény sem, hogy minden negyedik izraelinek pozitív volt az álláspontja az orosz kormány tevékenységéről. A téma fontosságát jól mutatja, hogy csupán minimális (2 százalék) volt azok aránya, akik nem tudtak állást foglalni a kérdésben. A szomszédos Jordániában kiugróan sokan (80 százalék) látják negatívan Oroszországot. Ennek hátterében főként az állhat, hogy Moszkva támogatja az Aszad-rezsimet Szíriában, ahonnan már több, mint hatszázezren menekültek Jordániába. Oroszország Szíria-politikája minden bizonnyal hatással van az izraeli lakosság Putyinról és Oroszországról alkotott képére is.

A hat legnagyobb uniós tagállam mindegyikében a megkérdezetteknek legalább kétharmadának volt rossz véleménye az orosz törekvésekről. Legnagyobb mértékben Lengyelországban, ahol tízből nyolcan voltak ezen az állásponton. Az európai és az észak-amerikai társadalmi nézőpontot alapvetően az orosz-ukrán konfliktus erodálta, három évvel ezelőtt ugyanis még sokkal kedvezőbb arányokat mértek a Pew kutatói. A minszki egyezményt követően pedig, ha kis mértékben is, de javult az Oroszországról alkotott kép.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]