Mike Pence: “Az iráni rezsim nyíltan egy új holokausztot akar”

Írta: Index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mike Pence, az USA alelnöke szombati beszédében az európai vezető politikusokat bírálta, amiért az Egyesült Államok szövetségesei nem követik Washingtont abban, ahogyan Iránhoz és Venezuelához viszonyulnak – írja az NBC.

Mike Pence és felesége virágot helyez el az auschwitzi táborban (Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Pence szerint az európai szövetségeseknek is kellene lépniük az Iránnal kötött atommegállapodásból, és Venezuela ellenzékének vezetőjét, Juan Guaidót kéne az ország elnökeként elismerniük. Minderről Münchenben, az EU és az USA vezetőinek biztonságpolitikai tanácskozásán beszélt Pence. Ez újdonság: egy nappal korábban mindenki kerülte a kényes Irán-témát.

“Az iráni rezsim nyíltan egy új holokausztot akar, és csak a lehetőséget keresi, hogy el is érje ezt. Eljött az idő az európai partnereink számára is, hogy visszalépjenek az Iránnal kötött katasztrofális atommegállapodástól, és kövessék a mi, gazdasági és diplomáciai nyomásra épülő módszerünket”

fogalmazott Pence, aki ezen a héten látogatta meg az auschwitzi koncentrációs táborokat. A Pence által említett, Irán elleni szankciók novemberben léptek életbe; korábban össztűz zúdult a bevezetésük miatt Donald Trump elnökre: Oroszország és Kína határozottan, az Európai Unió és azon belül Németország árnyaltabban ítélte el az Egyesült Államok Irán-politikáját.

Teljes cikk

[popup][/popup]