Míg a neonácik felvonultak, az USA nagykövete holokauszttúlélőket látogatott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tegnap, amikor Budapesten a nácikat éltetők a “kitörés napján” felvonultak, az Egyesült Államok nagykövete holokauszttúlélőket látogatott meg.

David Pressman nagykövet a holokauszttúlélő Kun György és Ágnes családjánál

“Amikor a 12 éves Kun György megérkezett Auschwitzba, nem küldték azonnal a gázkamrába, mert “Doktor” Mengele azt hitte, hogy György és a testvére ikrek. Ma reggel, azon a napon, amikor Budapesten a nácikat éltetők felvonulnak, elhoztam az ikerfiaimat, hogy találkozzanak Kun Györggyel és a szintén holokauszttúlélő Kun Ágnessel, hogy meghallgassuk a történetüket, hogy emlékezzünk, hogy újra elköteleződjünk. Ágnes és György bátorsága elképzelhetetlen, erejük inspiráló, szívük hatalmas, a történetüket pedig soha nem szabad elfelejtenünk” – posztolta tegnap David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Kun Györgyné, Ágnes és David Pressman

“When 12-year-old György Kun arrived at Auschwitz, he was not sent immediately to the gas chambers because “Doctor” Mengele thought György and his brother were twins. This morning, on a day when those who valorize Nazis march in Budapest, I brought my twin boys to meet with György and fellow survivor Ágnes Kun to hear their story, to remember, to recommit. Ágnes and György’s courage is unthinkable, their strength an inspiration, their hearts enormous, and their story one we need to never forget.” – Ambassador of the US David Pressman.

[popup][/popup]