Miért támogat az EU Izrael–ellenes civil szervezeteket?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kiállás nem az emberi jogok vagy a palesztin önrendelkezés védelméről, hanem az Izrael–ellenes palesztin narratíva támogatásáról szól – állítja véleménycikkében Moshe Dann történész, amelyet magyarul a tev.hu honlap ismertet.

Josep Borrell

Izrael néhány hete bezárta több palesztin jogvédő szervezet, így a Palesztin Női Bizottságok Uniójának, a Bisan Kutatási és Érdek-képviseleti Központnak és az Addameernak az irodáit Ciszjordániában, álláspontjuk szerint ugyanis ezek a civil szervezetek (NGO–k) a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű terrorszervezethez kötődnek.

Az izraeli döntés jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki, felszólalt ellene az Európai Unió, a Palesztin Hatóság, az amerikai demokraták progresszív csoportja, több amerikai zsidó csoport és nemzetközi emberi jogi szervezet.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is elítélte Izraelt, mondván, nincs bizonyíték Izrael állításaira – idézi fel a The Jerusalem Postban megjelent publicisztikájában Moshe Dann történész, emlékeztetve ugyanakkor arra: e szervezetek munkája nem titkos, “ahogyan az üzenetük sem: Izrael egy rasszista, náci, apartheid állam. Az izraeli zsidókkal szembeni ellenállás (erőszak és terrorizmus) ezért nem csak legitim, hanem szent kötelesség.”

Dann azt is felidézi: maga Mahmúd Abbász palesztin elnök ismerte el, hogy a hét palesztin szervezet célja, “hogy leleplezzük a megszállást és a népünk ellen elkövetett bűntetteit”. A szerző szerint az NGO–k egyértelműen részei az Irán, Katar és a Muzulmán Testvériség által vezetett, Izrael elleni “globális intifáda” előmozdítására irányuló stratégiának.

“Az Európai Unió vagy tudja, hogy ezek az NGO–k Izrael-ellenes propagandát és uszítást folytatnak, és ezt jóváhagyja, vagy fogalma sincs arról, hogy mi folyik itt. A bizonyítékok hiányának felróvása csak ürügy arra, hogy továbbra is finanszírozzák őket, és Izraelt ostorozzák. Az EU valójában azt üzeni Izraelnek: nincs jogotok megvédeni magatokat, sőt, továbbra is támogatni fogjuk azokat, akik a megsemmisítésetekre törekszenek”

– írja a történész.

Moshe Dann úgy látja, az Izrael-ellenes szervezetek uniós támogatása nem az emberi jogok vagy a palesztin önrendelkezés védelméről szól, hanem a palesztin narratíva, a megszállás megszüntetéséről és a kétállami megoldás, egy terroristák által irányított palesztin állam támogatásáról. “Ez a zsidók megöléséről és Izrael elpusztításáról szól.”

Érthető, hogy a legtöbb muszlim és arab támogatja Izrael eltörlésének tervét, de miért támogatja sok keresztény is ezt az anticionista, Izrael- és zsidóellenes programot? – teszi fel a kérdést a szerző (hozzátéve azért, hogy vannak csodálatos keresztény szervezetek, amelyek támogatják a zsidó államot, mint pl. A Christians United for Israel).

Miért költ az EU és a legtöbb európai ország évente több százmillió eurót ennek a napirendnek a támogatására?

“Azért, mert a zsidógyűlölet, amely szövegekben és hagyományokban gyökerezik, az európai kultúra része.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]