Miért nem szovjet megszállási emlékművet építenek?

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle

Már csak egy nem világos Borókai Gábor cikkét követően.

német megszállási emlékmű terveA Heti Válasz főszerkesztője a Szabadság téri szobor ellen tüntetőket bírálja, és megvédi a szobrot. Gábriel szimbolikájával kapcsolatos észrevételeire Jelenits István már válaszolt, van azonban Borókai Gábor cikkének néhány pontja, melyre reagálni kell.

Apológiája közben így fogalmaz: „Az államfő, a miniszterelnök vagy a diplomáciai kar bármelyik reprezentánsa kétséget sem hagyott afelől, hogy a magyar állam bűnt követett el, amikor 1944-ben nem védte meg megannyi állampolgárát a bevagonírozástól és a haláltáborokba szállítástól. Erre a tragédiára figyelmeztet a budapesti és a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeum és a Terror Háza is.”

Szomorú tény, melyre már korábban is felhívtuk a figyelmet a köztársasági elnök hasonló fogalmazásakor: a magyar állam nemhogy „nem védte meg” polgárait, hanem a magyar állam diszkriminálta, fosztotta ki, és az állam képviselői vagonírozták be polgártársaikat, majd pedig magyar vonatok indultak a lágerekbe – még ha náci megszállás alatt állt is az ország, és mint Borókai Gábor írja: „1944. március 19-én Magyarország elveszítette szuverenitását, így állami szervei döntési szabadságukban és cselekvőképességükben korlátozottakká váltak.”

Történhetett volna másként is, például passzív rezisztenciával – már akkor is kevesebb áldozat lett volna –, de nem így történt. Nem megvédeni az áldozatokat, vagy saját törvényhozás által megalkotott zsidótörvények precíz végrehajtása után, a megszállókkal kollaborálva deportálni, és a deportáltak javaiból részesedni: korántsem ugyanaz.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]