Miért éppen háromezer?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdán a legfelsőbb bíróság élesen bírálta a kormány határozatát arról, hogy a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren Izrael területére belépő utasok számát napi 3.000 főben korlátozta. Azt a rendeletet is bírálták, miszerint a be nem oltott személyek kivételes esetekben kiutazhatnak az országból.

Az Esther Hayut főbíró vezette háromtagú tanács szerint a kormány rendelkezéseit nem támasztotta alá kellő mértékben.

„A jövőben bármilyen, ki- ill. beutazásra vonatkozó korlátozást a kormánynak jogi értelemben vett átfogó, tényszerű és adatokkal alátámasztott érveléssel kell alátámasztania” – hangzik a legfelsőbb bíróság határozata.

A bíróság azért is bírálta a korlátozásokat, mert azok „a polgárok jogait sértik az Izraelbe történő beutazásra és az onnan való kiutazásra, amely jogok természetesek egy demokratikus társadalomban. Úgy tűnik, hogy a kormányzat ahelyett, hogy erőfeszítéseket tenne és erőforrásokat mozgósítana a fertőzöttek elkülönítésére – amelyre a COVID elleni küzdelemnek kellene összpontosítania – a könnyebb utat választotta a be- és kilépés korlátozásával, ami azonban súlyosan sérti a polgárok alapvető jogait.”

Arutz 7 – Bassa László

[popup][/popup]