Michelle Obama fütyült a szaúdi protokollra  

Írta: Mika Klára - Rovat: Hírek - lapszemle

Michelle Obama

Obama elnök és felesége kedden részt vett Abdullah szaúdi király temetésén.

A szaúdi királyság közismerten egyike a nőkkel szembeni legkíméletlenebb és legelnyomóbb rendszereknek.  Szaúd-Arábiában a nőknek továbbra sincs szavazati joguk és nem vezethetnek gépjárművet. Nyilvános helyen csakis férfi rokonuk társaságában mutatkozhatnak, be kell fedniük a fejüket és el kell tartaniuk az arcukat. Abdullah király, aki harmincszor házasodott és feleségeitől összesen 35 gyermeke született, több mint egy évtizede házi őrizetben tart saját lányai közül hármat, akik fel mertek szólalni a nők jogaiért.

Szaúd-Arábia uralkodó köreiben nagy felháborodást keltett Michelle Obama ruházata, mert a helyi protokoll szerint az elnök feleségének be kellett volna fednie a fejét az országban tett látogatása alatt. Hogy sértettségüknek hangot adjanak, a felháborodók  #Michelle_Obama_Immodest (Michelle Obama illetlen) hashtag alatt posztoltak a Twitteren.

A Firts Ladyt nem nagyon foglalkoztatta, hogy a szaúdiak milyen viseletet vártak el tőle. Még csak fekete ruhát sem viselt a temetésen: ehelyett kék blúzt és egy vidám kinézetű mintás kardigánt öltött magára, ami akár megállta volna a helyét egy a Nemzeti Arborétumban tett kényelmes tavaszi sétán is, melyet koccintós villásreggeli követ. Tehát ameddig férjének geopolitikai okok miatt kötelessége kedveskedni és tiszteletteljesen viselkednie a szaúdiakkal, Michelle Obamára nem nehezedik ilyen nyomás, így nem zavartatta nagyon magát az öltözékére vonatkozó protokoll előírásokkal.

Mindennek következtében  – jelentések szerint – a szaúdi állami televízió kiretusálta Michelle Obama alakját arról a videofelvételről, ami az elnöki párt mutatja Szaúd-Arábia új, szintén nőgyűlölő királyának, Salmannak társaságában. Aki mellesleg úgy tett, mintha az elnökné ott sem lenne. A Youtube-on található videó bizonysága szerint Michelle nem is volt jelen. Ellenben a washingtoni Szaúdi Nagykövetség kommunikációs igazgatója és a CNN helyi tudósítója egybehangzóan állítják, hogy Michelle Obama alakját nem homályosították el a felvételeken.

 

 

 

Címkék:Michell Obama, Szaúd-Arábia

[popup][/popup]