Michael Douglas 75 éves

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Michael Douglas hatvan éves kora után tért vissza zsidó gyökereihez, noha csak apja, Kirk Douglas filmszínész zsidó, aki Issur Danielovitch néven született egy ortodox zsidó családban.

A filmszínész felesége táraságában ünnepli, hogy csillagot kapott a hollywood-i hírességek sétányán

Hollywood egyik nagy színészdinasztiájának sarja, ereiben orosz, zsidó, ír és skót vér csörgedezik. Apja az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb sztárja, Kirk Douglas, anyja a Bermudákról származó színésznő, Diana Dill. Szülei hatéves korában elváltak, ezután anyja nevelte a keleti parton, és hogy némi fegyelmet tanuljon, beíratta egy katonai akadémiára. A színészi pályával kacérkodó Michael a vakációkat apjával töltötte, de annak hírneve olyan elviselhetetlen teherként nehezedett rá, hogy egy ideig hippiként élt. Végül erőt vett magán, és úgy döntött: Hollywoodban csinál karriert. Szárnypróbálgatásként először az apja főszereplésével készült Lonely Are the Brave című film rendezőasszisztenseként dolgozott, majd beiratkozott a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i drámatagozatára. A kollégiumban Danny DeVito volt a szobatársa, akivel komoly terveket szövögettek pályafutásukkal kapcsolatban. Douglas a filmvásznon a Hail, Hero! című alkotással debütált, de neve és arca a San Francisco utcáin című tévés krimisorozat zöldfülű felügyelőjeként lett ismert.

Pénzét kiváló érzékkel fektette be: megszerezte Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című könyvének filmes jogait, és 1975-ben ő lett a producere a műből készült Milos Forman-filmnek. Douglas, aki a regényből készült színdarab főszerepét játszotta a Broadwayn, ezt szívesen megismételte volna a filmvásznon is, de a rendező túl idősnek tartotta McMurphy megformálására, és Jack Nicholsont választotta helyette. A film tarolt az Oscar-gálán, besöpörte a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát is. A diadal után Douglas előtt színészként is nagyobb lehetőségek nyíltak, az évtized végéig a Kóma és a Kína-szindróma című filmjei arattak sikert. (Az utóbbi, egy lehetséges atomerőmű-balesettel foglalkozó darab bemutatója alig két héttel előzte meg a valódi, igen súlyos Three Mile Island-i balesetet.) A nyolcvanas években a Smaragd románca és A Nílus gyöngye című kalandos, romantikus vígjátékban alakított akcióhőst Kathleen Turner és régi jó barátja, Danny DeVito oldalán, később partnernőjével forgatta A rózsák háborúja című fekete humorú vígjátékot egy házasság végnapjairól.

1987-ben megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák gátlástalan és cinikus tőzsdeügynöke, Gordon Gekko megformálásáért. A következő évben saját produkciós céget alapított, ennek égisze alatt született többek között az Egyenesen át és Az esőcsináló című film. Douglas sötétebb karaktereket is eljátszott a filmvásznon: 1987-ben a Végzetes vonzerő című filmben egy yuppie-t alakított, akinek szörnyű árat kell fizetnie egy mentálisan kiegyensúlyozatlan nő (Glenn Close) társaságában eltöltött éjszakáért, 1989-ben egy ellenszenves zsarut személyesített meg a Fekete eső című, Japánban játszódó krimiben.

1992-ben forgatta az Elemi ösztönt Sharon Stone-nal, 1993-ban készült az Összeomlás, amelyben egy hétköznapi embert alakít, aki egy forgalmi dugóban “bekattan”, és ámokfutásba kezd. A Szerelem a Fehér Házban című filmben özvegy elnökként, Annette Bening oldalán hölgynézők millióinak szívét dobogtatta meg. 1996-ban került a moziba a Ragadozók című kalandfilmje, 1998-ban A tökéletes gyilkosságban megcsalt férjként állt csavaros bosszút. Életének egyik legsikeresebb éve 2000 volt: a kritika agyondicsérte a Pokoli hétvége és a Traffic című filmekben nyújtott alakítását, nem mellesleg az utóbbi film átlépte a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt.

A Traffic című filmben

Douglas első felesége Diandra Luker producer volt, aki egy idő után megcsömörlött férje italozásától, hűtlenkedéseitől és tizenöt év után, 1995-ben külön költözött tőle, majd 2000-ben el is váltak. Douglas 1998-ban ismerkedett meg a nála kereken huszonöt évvel fiatalabb walesi színésznővel, Catherine Zeta-Jonesszal, akivel 2000-ben házasságot kötöttek, két gyermekük született.

A színésznél 2010-ben torok- és nyelvrákot diagnosztizáltak, de a kemoterápiás kezelésre jól reagált, felgyógyulása után rendbe hozta időközben megroppanni látszó házasságát is. Karrierje sem szenvedett törést, a híres amerikai zongoristáról, Liberace-ról szóló filmjéért 2013-ban Emmy-díjat, majd 2014-ben immár negyedik alkalommal Golden Globe-díjat vehetett át – tíz évvel korábban már megkapta a Golden Globe-életműdíjnak számító Cecil B. DeMille-díjat is. Ma is szüntelenül dolgozik, 2015-ben elvállalta élete első szuperhős-szerepét: a Hangya című Marvel-képregény megfilmesítésében Dr. Hank Pym bőrébe bújt, aki a Hangya speciális páncéljának tervezője. 2018-ban újra visszatért Pymként A Hangya és Darázs című filmben, majd 2019-ben harmadszor is ugyanebben a szerepben állt a felvevőgép elé a minden bevételi rekordot megdöntő Bosszúállók: Végjáték című moziban. Az idén újabb Golden Globe-szoborral is gazdagította gyűjteményét a The Kominsky Method című Netflix vígjátéksorozatban nyújtott alakításáért, Alan Arkin oldalán. Douglas 2018-ban kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, amelyet apja, az akkor 101 éves Kirk Douglas társaságában leplezett le.

Douglas vagyona meghaladja a 300 millió dollárt, és Laurence Olivier mellett az egyetlen az Oscar-díjak történetében, aki a legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskával egyaránt dicsekedhet.

Douglas beszédet mond a Genezis Prize átvételekor

Michael Douglas hatvan éves kora után tért vissza zsidó gyökereihez, noha csak apja, Kirk Douglas filmszínész zsidó, aki Issur Danielovitch néven született egy ortodox zsidó családban és ortodox hagyományok szerint nevelkedett.

A filmszínész 2015-ben kapta meg a „zsidó Nobel-díjnak” nevezett és egymillió dollárral járó Genesis Prize kitüntetést, amiért elmélyítette a kapcsolatokat a diaszpóra zsidósága és Izrael között.

2015-ben a Los Angeles Times-ban számolt be kamaszfia, Dylan első találkozásáról az antiszemitizmussal, ami csak elmélyítette a zsidó ügy iránti elkötelezettségét.

Michael felesége, Catherine Zeta-Jones wales-i színésznő nem zsidó, mint ahogy anyja, Diane Dill sem az. Dylan ennek ellenére Dávid csillagot visel a nyakában, ami egy dél-európai nyaralóhelyen egy uszodavendéget durva szidalmakra késztetett.

 

Címkék:Michael Douglas

[popup][/popup]