Mi ez az Iszlám Állam, ami ellen most már mi, magyarok is hadba szállhatunk?

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tévedés, hogy az IS ne volna hithű muzulmán csoport. Nagyon is az.
Valójában minden cselekedetük, legyen szó akár a kegyetlenkedésekről vagy épp a kalifátus kikiáltásáról, a Korán szó szerinti értelmezéséből fakad.
Vagyis az IS számára a középkori kegyetlenkedés nem imidzsépítés, hanem létezése lényege.
De ez lehet a vesztük is.


Ahhoz képest, hogy a magyar parlament hamarosan – véleményem szerint nagyon is helyesen – úgy dönthet, hogy magyar katonákat küld Kurdisztánba az Iszlám Állam ellen szerveződött koalícióba, gyakorlatilag fogalmunk sincs róla, hogy mivel és kikkel szállunk harcba. Ezt nem szégyen bevallani, nemcsak nekünk, magyaroknak nics fogalmunk az IS-ről, hanem senkinek. „Nemhogy nem győztük le az eszmét, hanem még igazából fel se fogtuk, hogy mi az az eszme” – mondta az IS-ről Michael K. Nagata, az amerikai tengerészgyalogság tábornoka. Ez nem hangzik túl jól, mert ha valakinek, hát neki tudnia kéne:

ő az amerikai különleges erők közel-keleti parancsnoka.

isis

Komolyan gondolják

„Két lényegi szempontból is félreértettük az IS természetét” – írja az Atlantic márciusi számában megjelent, a témát minden korábbinál alaposabban feldolgozó, épp ezért az érdeklődők számára erősen ajánlott nagyriportjában Graeme Wood:

1 . Hajlamosak vagyunk a dzsihádistákra egységes, oszthatatlan tömbként gondolni.
2 . Kétségbeesetten próbáljuk eltagadni az IS-től az amúgy valós vallási gyökereit.

Kétségtelen tény, hogy az IS nem jöhetett volna létre az al-Kaida nélkül. Abu Bakr Al-Bagdadi csoportjának közvetlen előzménye az al-Kaida iraki szárnya, ami a legendás Abu Muszab az-Zarkavi vezetésével 2003-2006 között a globális dzsihád legsikeresebb csoportja volt, amely közvetlenül a frontvonalban harcolhatott a legfőbb ellenséggel, az Egyesült Államokkal. És bár az IS-ben harcolók még mindig tisztelettel beszélnek és sejknek szólítják Oszama bin Ladent, a két szervezet között most már nemhogy intézményes kapcsolat nincs, hanem kifejezetten ellenségesek egymással.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]