Mesterek és tanítványok. Az OR-ZSE Vallástudományi Doktori Iskolájának konferenciája

Írta: Róbert Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Mesterek és tanítványok címmel tartott konferenciát az OR-ZSE Vallástudományi Doktori Iskolájának konferenciája 2014. november 25-26-án.
Mióta egyetemünkön működik a Doktori Iskola a leendő doktorok évről-évre beszámolnak kutatásaikról. Egyre több és nívósabb előadást hallhatunk tőlük és oktatóiktól ek ezeken a konferenciákon. Idén már kétnapos volt a tudományos tanácskozás. Sajnos Schőner Alfréd rektor betegsége miatt nem tudta megnyitni az eseményt, de elküldte előadását a nyíregyházi és debreceni zsinagógák ornamenseiről. Ungvári Tamás a kikeresztelkedett zsidók 1944-es sorsát ecsetelte, Kiss Endre Moses Hess munkásságát vizsgálta, Oláh János rektorhelyettes a nagy Löw Immánuel millenniumi beszédét idézte, Pelle János Debrecen Soá-tragédiájára emlékeztetett. Kárpáti Judit egy jemeni esküvőbe hivta meg halllgatóságát, sok képpel. Rugási Gyula egy Walter Benjamin töredéket értelmezett filozófiailag. Balázs Gábor a Rabin -gyilkosság izraeli hatását mutatta be képzőművészeti eszközökkel. Hallgatók közül Zsigmond Edina az ortodox vallási irányzatok válaszait elemezte, Torontáli Judit a zsidó vallásjog közel-keleti szerepéről szólt.

Másnap Kiss András a középkori zsidóság Jézus-képének talmudi hátterével nyitotta az előadások sorát, Uhrman Iván Lea említéseit villantotta fel a szent könyvekben, Rathmann János új gondolatokat fedezett fel Rosenzweig egy munkájában. Fényes Balázs a régi zsidó jog egyes fogalmait világította meg tipológiailag. Doktorandusok közül Nógrádi Gergely angol vázolta a kántorok nagy jelentőségét a megfogyatkozott magyar zsidó közösségekben, Mezei Zoltán József a középkori zsidó világjáró Tudelai Benjamin útvonalát szemléltette, Berkes Orsolya a magyar zsidó hadtörténetből választotta tárgyát, míg Panyiné Ábrahám Zita a rosszemlékű zsidótörvényeket bírálta jogi alapon. Dan Dániel a megtérés fontosságát hangsúlyozta a Misné Torá alapján. Fehér Sándor is angolul beszélt a Tanah görög fordításairól.
Szerényen utoljára maradt a moderátor Lichtmann Tamás professzor, aki az önéletrajzok fikciós elemeiről tartott érdekes előadást sok példával Értékelve a konferenciát megköszönte a felkészülést és a részvételt az előadóknak és a közönségnek.

[popup][/popup]